Uničevanje plakatov kampanje Čas je ZA

9ponovnoraztrgan
V noči iz sobote na nedeljo, 13. decembra 2015, so neznane_i storilke_ci predvidoma v organizirani akciji, ki se je sočasno odvila v več krajih po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Kranj, Koper, Ptuj), raztrgali plakate kampanje »Čas je ZA«, jih popisali s kljukastimi križi ter napisi »Proti« in »Crknite«. Zaradi višine napisov na plakatnih mestih so verjetno uporabljale_i lestve. Sodelavke_ci kampanje so uničevanje plakatov prijavili policiji.

Plakati so bili nameščeni prejšnji petek na brezplačna plakatna mesta, do katerih je upravičen vsak organizator referendumske kampanje, ki zanje pravočasno odda vlogo. Tisk plakatov je kampanja plačala s pomočjo donacij več sto državljank_ov, ki podpirajo enakopravnost pred zakonom.

V ponedeljek, 14. decembra 2015, so s temi sredstvi, uničene plakate sodelavke_ci kampanje nadomestile_i. Še isto noč pa je bila večina na novo nameščenih plakatov ponovno uničenih, potrganih in popisanih. Zato so se prostovoljke_ci, ki so v kampanjo Čas je ZA darovale_i svoje prostovoljno delo, nekatere_i pa celo svoja omejena finančna sredstva, včeraj zbrale_i in namestile_i zadnji plakat »Čas je za ljubezen«. Ob na novo nameščenem plakatu ob Celovški cesti v Ljubljani je kot opomin na nasilni izraza menja proti ostal uničen plakat, za katerega kampanja nima več finančnih sredstev, da bi ga nadomestila.

Takšno nestrpnost razumejo kot napad na svobodo govora in pravico do javnega izražanja mnenj. Ob tem so iz kampanje sporočile_i še: »Nismo si predstavljali, da bo referendumska kampanja, s strani pobudnikov napovedana kot najlepša in najbolj ljubeča kampanja na svetu, s svojimi solzami sreče ob razpisu referenduma o enakopravnosti vseh nas, omogočila javne izbruhe nasilnih dejanj ter širjenja nestrpnosti in sovražnega govora.« Dodali so, da verjamejo, »da bodo sodržavljanke in sodržavljani z oddajo glasu ZA 20. decembra na referendumu omogočili enakopravnost vseh in preprečili nadaljnje širjenje sovražnega govora in nasilja.«

Vse podpornike_ce vabijo, da si iz casjeza.si/vizualni-elementi prenesejo, natisnejo in izobesijo plakat ter na ta način izrazijo podporo kampanji.

1prej1

2potem1

3prej2 copy

4potem2 copy

5prej3 copy

6potem3

7crknite

8pedrCRKNkljukastikriz

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Poziv voditeljicam_em držav EU: Azil za v Čečeniji preganjane LGBTQ+ osebe

Društvo Parada ponosa je v sklopu odvijajočega se Festivala Parada ponosa 2017...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja