Ali je Skrito še skrito?

skrito

Znameniti francoski pisatelj Antoine de Saint-Exupery, najbolj poznan po svoji noveli Mali princ, je v tem delu zapisal imenitno resnico: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.« V tej krilatici se skriva tudi bistvo lokala Cafe Lounge Bar Skrito, ki je prvi lgbt-lokal v Mariboru. Bar je bil najprej popolnoma nedefiniran dnevni bar, ki sta ga lastnika Sebastijan Šulek in Martin Perović odprla konec decembra 2011. Definirali pa so ga vendarle že od samega začetka, in to podtalno in najprej nevidno, njegova vsebina, njegov interier in njegovo ime. Ko vstopiš v območje z lepo letno teraso, imaš za trenutek občutek, da si v zavetju, v dnevni sobi nekoga drugega, ki te je vanjo sprejel z odprtimi rokami. Z veliko mero dobrega okusa in stila sta lastnika bara izoblikovala zelo prijeten ambient, ki ima njuno osebno noto. Med drugim sta povedala, da jima je všeč barva starega zlata in sta zato bar najprej želela poimenovati Oro, kar v španskem jeziku pomeni zlato. Nato so njuni prijatelji, ki so prihajali na ogled, kako napredujeta z ureditvijo lokala, venomer uporabljali sledeče besede: »Tukaj je pa res skrito!« In tako sta se po premisleku odločila, da so drugi bar že tako ali tako označili za skritega in da bo najbolje, da ga tako tudi poimenujeta. Tako je nastalo ime bara – Skrito.

Zgodba Skritega pa je skrivala tudi marsikatero težavo, s katero sta se morala fanta spopasti kar sproti, tudi potem, ko sta bar že odprla. Najprej je njuna soseda, ki je ne bom imenoval, imela potrebo, da fantoma, ki sta odkrit gejevski par, zagreni življenje. Tako je ob vsaki nekoliko bolj glasni večerni glasbi nemudoma poklicala policijo in prijavljala kršitev javnega reda in miru. Vrstile so se globe in fanta sta jih s korajžo in zavedanjem, da nista prekoračila nobenih pooblastil, odbijala in zavračala drugo za drugo. Zadeve so se sčasoma normalizirale in lokal sedaj obratuje povsem nemoteno.

Druga težava se je pojavila, ko so lokalni mariborski geji razglasili Skrito za svoj bar in so o njem tako tudi govorili. Govorice, ki takrat sicer niso bile povsem neutemeljene, a so bile vendarle dezinformacija, so se razširile tudi med hetero populacijo obiskovalcev bara, zaradi česar nekateri izmed njih niso več želeli prihajati v bar. Lastnika nista vedela, kaj se pravzaprav dogaja. Dogajanje sta spremljala, a si ga nista znala razložiti. Nista se znašla, saj sta do tedaj živela povsem mirno, navadno življenje dveh gejev, ki sta v zvezi in se ne izpostavljata. Ko so s strani njunih homo-obiskovalcev prihajali raznovrstni predlogi, kako naj bi uredila lokal, kako naj bi izgledal, kaj še vseboval, kako ne bo šlo, kako okolje ni za takšen bar, kako bodo v bar dveh gejev hodili le moški, sta lastnika defenzivno potegnila črto pod vse to in na Facebook stran lokala zapisala, da je bar za vse in da ni izključno gejevski bar. To je marsikaterega geja in tudi lezbijko povsem odvrnilo, da bi še kadarkoli zakoračil/-a vanj.

Tekom našega pogovora sem razbral, da sta želela le, da bi vsak človek, ne glede na spolno usmeritev, našel v baru nekaj zase, se tam počutil dobro in tja rad zahajal. Zato so ju tako ozke definicije in predstave o tem, kakšen bar naj bi to bil, ki so prihajale s strani obiskovalcev, pravzaprav zelo utesnjevale in oteževale njun koncept medsebojnega sobivanja v prijetnem lokalu.

Po nekajmesečnem zatišju, ko s(m)o se od njiju in lokala proč obrnili tako homofobni heteroseksualni obiskovalci kot užaljeni homoseksualci in po tuhtanju, kako naprej, sta se Martin in Sebastijan vendarle odločila ter se preko spleta pozanimala, kaj pomeni imeti gejevski bar, kako se k tej reči pristopi, in naredila nov korak v življenju lokala, pa tudi v svojem življenju.

Odločila sta se, da bo Skrito po željah mnogih postal prvi uradni LGBT bar v Mariboru. 28. septembra 2013 smo tako dobili, kar smo dolgo čakali: pravi pravcati LGBT bar! Praznovali smo pozno v noč, do jutranjih ur, ob polnoči je bilo slavnostno izobešanje zastave, ki nad barom še danes ponosno plapola. Pogostitev v barvah mavrice je pripravila vselej za peko pripravljena in izjemno izurjena natakarica Andreja, tiha in simpatična oseba, ki je bar in kasneje tudi diskoteko venomer zalagala s kuharskimi poslasticami, ki jih je spekla sama!

Kako izgleda Skrito Cafe Lounge Bar?

skrito3Ni velik, a je dovolj velik, da sprejme tudi večje število gostov, saj ima prostorno dvorišče in pomično zahodno steno, ki jo je moč odstraniti. Tako poleti poveže oba prostora – notranjega (kakih 40 kvadratnih metrov) z zunanjim (prav toliko velikim). Na dvorišču so precej udobni stoli z blazinami in mizice. Pogled ti seže v višino na zadnjo stran baročne cerkve. Zanimiva kombinacija posvetnega in sakralnega! Videz bara spominja na okusno urejeno dnevno sobo s kaminom. Nekoliko kičasti dodatki so prijetno vkomponirani v prostor in delujejo nadvse domače in okusno, tako da o pravem kiču niti ne moremo govoriti. Na stenah so slike mladih, srečnih ljudi, večinoma zaljubljenih parov; tako gejevskih in lezbičnih, kakor tudi str8.

Ob krožnem baru so obzidne oblazinjene klopi in barski stoli. V podaljšku prostora se po stopničkah spustimo v širši del prostora, kjer so mehkejši oblazinjeni stoli in majhne mizice. Nato sledi podij, ki je namenjen DJ-u in mešalni mizi ter tudi kakšnemu nastopajočemu ali pa razposajenemu obiskovalcu, ki lahko v ekstazi glasbe in vzdušja mirne vesti zapleše nad ostalimi opazovalci.

Bar je lociran na zamaknjenem dvorišču ene izmed uličic (Splavarski prehod 5, Maribor), ki vodijo od Glavnega trga do Lenta. Zato je morda nekoliko bolj skrit, a večina LGBT populacije v Sloveniji, ki je že slišala za bar, se je najbrž že pozanimala, kje je, in ga z lahkoto tudi najde. Bar pa ima tudi svojo facebook stran:

https://www.facebook.com/skritocafe.loungebar

Ker ob vikendih bar ni bil več kos velikemu številu obiskovalcev in je zato pokal po šivih, sta se lastnika odločila, da obiskovalcem ponudita nočno različico LGBT-lokala v obliki kluba. Tako je 14. junija 2014 svoja vrata odprl Skrito LGBT Club Maribor.

Skrito LGBT Club Maribor (diskoteka)

Diskoteka se nahaja na izjemno dobri lokaciji, nasproti glavne avtobusne postaje v Mariboru (Mlinska 22, Maribor). V bližini je veliko parkirišče, kjer lahko ob petkih in sobotah po 22. uri parkirate brezplačno. Za tiste brez avtomobila je v neposredni bližini tudi železniška postaja. Sama lokacija še ne neha navduševati, saj je le kakšnih 200 m proč od glavne mariborske policijske postaje, tako da je tudi za varnost dobro poskrbljeno.

Ko vstopate v Skrito LGBT Club, se morate najprej izkazati s člansko Skrito kartico, nakar od zelo privlačnih (a ne nujno gejevskih) varnostnikov na roko dobite še nevidni žig. Nato lahko vstopite v diskoteko. Vstopnina je zmerna: ob sobotah 5 EUR in vključuje eno pijačo kot konzumacijo. Ob petkih pa vstopnine ni. O pijačah boste morali presoditi sami. Na voljo je velika izbira in zagotovo se najde kaj za prav vsak okus. Ob sobotah je v diskoteki tudi poseben izvajalec/-ka, bodisi kakšna izjemno zanimivo urejena Drag queen (doslej: Fedora Batfak, Candice Kazaky, …) bodisi tudi Tom Krokodil in podobni animatorji, ki vas lepo pozdravijo, vam ponudijo kakšen mavrični koktejlček in vas spremijo do plesišča. Večeri ob sobotah so velikokrat tematski, tako so že imeli piratsko zabavo, jagodno in še kakšno.

Videz disko cluba

Takoj ko vstopiš v klub, ne moreš, da ne bi osupnil in pomislil: »Kaj to je za nas? To je LGBT diskoteka?« To pa zato, ker je izredno lep prostor, ki je s tankočutnostjo in prefinjenostjo opremljen po najsodobnejših merilih. Lahko bi ga mirne vesti primerjali s kakšnim klubom sredi Amsterdama ali Londona. In kaj je tisto, kar dela sam prostor tako poseben? Njegova razgibanost, razvejan je namreč na treh nadstropjih in čeprav ni predimenzioniran, je vsako nadstropje zgodba zase. V pritličju tako kraljuje barski prostor, zofe in foteljčki, kjer se lahko družijo tudi tisti, ki niso privrženci plesa, ali pa vsi, ki se radi bolj družijo skozi pogovor. Naslednje nadstropje se spušča v osrednji del, tako imenovano srce kluba, kjer je plesišče z DJ-em in podij za Go-Go plesalce z drogom za ples. Na njem se v ekstazi plesa vrtijo tako plesni animatorji kot obiskovalci. V kotičku tega dela diskoteke pa je tudi udoben prostor za sedenje in opazovanje. Novost je tudi ta, da je ob plesišču prav tako majhen šank, kjer si lahko naročite pijačo. V ritmih raznovrstne plesne glasbe se lahko tako zares dodobra naplešete.

Zadnji, a ne najmanj zanimiv prostor, je nekaj drugačnega; gre namreč za zadnje izmed 3. nadstropij, ki je najgloblje spuščeno v podtalni prostor. Zanimiv je zato, ker je v njem nameščen joyroom, to je soba, kjer se lahko v poltemi v paru ali več prepustite romantiki. In še naprej, v podaljšku sobe se nahaja zagrajen darkroom, kjer pa vemo, kaj se dogaja, a lahko vseeno preverite sami.

Lastnika Skrito LGBT Cluba Maribor sta tako poskrbela za izjemno urejene, čiste prostore, napolnjene z glasbo. Ko sem ju vprašal po načrtih za prihodnost, sta dejala, da je veliko odvisno seveda od obiskovalcev, a da imata v mislih tudi razširitev (npr. prostor za savnanje).

Nedvomno sta Skrito Cafe Lounge Bar in Skrito LGBT Club Maribor prava pridobitev za slovensko LGBT-sceno, saj ponujata veliko zabave, srčnosti in sodobnosti. Gotovo se prav tam občasno prižge kakšna iskrica ljubezni, ki naj gori in plameni.

Tags from the story
Written By
More from Tomislav Kiš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja