Kolaž ponudbe

Ne da bi posebej drezal v kogarkoli, ljubljanska – po mojem osebnem občutku, odokativno torej, zlasti gejevska – scena hitro rada jadikuje čez – domnevno – pomanjkljivo lgbt-ponudbo v mestu.

kolaz

Morda res nimamo na desetine (enakih), če se izrazim evfemistično, savn s sobami za počitek (imamo pa Gymnasivm, kjer naj bi nudili vse to), čisto pravih orgiastičnih klubov (še najboljši približek bi bil Tiffany), pravzaprav še temnice, ki bi redno obratovala, ne premoremo … a od 4. aprila 2014 je na Gornjem trgu v stari Ljubljani odprt mavrični Cafe Kolaž. Kar je dobra informacija za tiste, ki pri kritiziranju zdaj žal že dolgo zaprtega Opna niso izpustili »odročnosti« njegove lokacije (o čemer bi sicer lahko razpravljali) – Kolaž je v centru! Odlikujejo ga prijetni notranji prostori, raznolika ponudba, zares prijazno – in simpatično [se odkašljam] – osebje, na mestnih tlakovcih pred vhodom pa je še nekaj kvadratov (bilo bi jih več, a mi je bilo zagotovljeno, da zaradi predpisov to pač ni mogoče) namenjenih posedanju ob toplejših dnevih (za nas, zasvojence, pa celo leto).

Končno imamo torej spet v mestu odprte prostore, kamor lahko zahajamo ob »spodobnih« urah (in »manj spodobnih«, saj je kafe odprt od ponedeljka do sobote do enih zjutraj – ideja za posedanje pred odhodom v K4 ali Tiffany?!) – na pijačo po še zmernih cenah, odlična dnevna kosila (od ponedeljka do petka med poldnevom in 16.00), za katere skrbi Taeko, prigrizke, sladice (na voljo so tudi veganske različice, ki so odlične, kot pravijo moji prijatelji vegani in prijateljice veganke) …

Žlahtimo pa se lahko tudi kulturno in intelektualno, če se udeležimo katere izmed okroglih miz, razstav, literarnih večerov, skupnih ogledov filmov in še česa. Tako je Kolaž, denimo, odprtih rok sprejel pobudo za sodelovanje IDS-ja oziroma Iniciative za demokratični socializem (še pred nastopom Luke Mesca na enem izmed soočenj pred volitvami v državni zbor!). Ta organizira cikel dogodkov Čajanka z roso in tako odpira prostor za razpravo o aktualnih temah: o zastopanosti žensk v evropski politiki, reprezentaciji homoseksualnosti v medijih ter pravici do mesta. Kot je zatrdila Nika Kovač, članica IDS-ja, se bo omenjeno sodelovanje nadaljevalo, pišoči pa se že veselim naslednjega dogodka. Obetajo se namreč čajanke o transseksualnosti, o presečišču homoseksualnosti in šole ter o družinskih tematikah.

Kolaž se torej kaže kot javno polje, kjer se presegajo klasične identitetne delitve in razhajanja med tistimi, ki brez večjih težav poiščemo pošteni skupni imenovalec. Še več, zdi se, da se v Kolažu ne bojijo odkrite politizacije svojih prostorov (politizacija lgbt-prostorov je tako ali tako neizbežna, saj so prostori že samo zaradi oznake lgbt – politični). Kar je prav – svobodomiselstvu, solidarnosti in boju za enakopravnost naj bodo vrata (skupnosti) venomer odprta, kot so bila odprta za številne dogodke v okviru letošnje Parade ponosa in bodo odprta tudi za letošnji festival lgbt-filmov.

Za nadobudne umetnice in umetnike velja morda izpostaviti tudi natečaj za razstavljanje vseh zvrsti vizualnih umetnosti, kot je zapisano na njihovi strani na Facebooku. Le prijazna sugestija: tudi stran, kjer bi urejeno objavljali fotografske vtise dogodkov (Facebookova časovnica je pač precej nepregledna), stalno ponudbo blaga in storitev … bi prav rad obiskal, če bi jo imeli.

Kdo torej pravi, da je lgbt-ponudba pomanjkljiva oziroma – če kar citiram – »v Ljubljani človek ne more nikamor iti«? Verjetno le tisti (in tiste), ki tako ali tako ne bodo nikoli zadovoljni (in zadovoljne) – po vsej verjetnosti predvsem sami (same) s sabo. Sugestija (še vedno prijazna) omenjenim: pridite in soustvarjajte prostor, saj ga je dovolj za vse. Kolaž je vsekakor mesto, kamor se sam z veseljem vračam in se bom še vračal – in upam, da še dolgo! Na kavo, pivo (tudi japonsko pivo Kirin!), prigrizke, kulturo in po znanje. Kolaž je pač zares kolaž ponudbe, namenjene nam – vsem. Tudi fantom, saj nikakor ne drži, da jih (nas) v Kolažu ni. Bon apetit!

Tags from the story
Written By
More from Aleš Zobec

Stereotip

KOMENTAR O Slovencih (in Slovenkah) kroži precej stereotipov. Od tistih, ki poveličujejo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja