Gospod medved Roman

medved

Šušlja se, da je bil to eden ob boljših domačih medvedjih žurov. Kako tudi ne, saj smo končno dobili prvega med gospodi medvedi: oktobra je bil namreč v Tiffanyju na zabavi Bearquake izbran prvi Mr. Bear Slovenije Roman Merljak.

Organizator zabav Bearquake Anže Homovec pojasnjuje, da so se za ta izbor sicer odločili predvsem zaradi zabave, a tudi zato, da bi slovensko medvedjo sceno uvrstili v družino izborov za Mr. Bear, ki v Evropi potekajo že nekaj let. Dodaja, da medvedje zabave organizira ne zgolj zaradi druženja medvedov, pač pa tudi zaradi razbijanja stereotipov, ki jih imajo o medvedji skupnosti predvsem mlajši geji: »Naša skupnost je odprta in zabavna. Prepogosto slišim, da se nekateri ne bodo udeležili Bearquake zabav, ker pač niso medvedi, niso kosmati ali nimajo trebuha. A medvedja kultura je zelo odprta in prav zato jo želimo približati tudi ostalim, ki imajo pomisleke glede druženja. Inspiracija za medvedje zabave sem dobil pri prijatelju Teu, ki je s takšnim projektom začel na Dunaju. Na začetku so bile njihove zabave kot kakšen krožek, po petih letih pa je medvedja zabava ena od najboljših mesečnih zabav, kjer se zabavajo vsi. Prav zato so tudi Bearquake zabave prostor, kjer se družijo medvedi, njihovi ljubitelji in prijatelji.

Mr. Bear Roman Merljak je dobil največ glasov publike in strokovne žirije, v kateri je med drugim sodeloval tudi avstrijski Mr. Bear Thomas Hoffman. V letu, ko bo nosil medvedjo tiaro, ima, kot pravi Homovec, »predvsem zadolžitev ‘ambasadorja dobre volje’, kar pomeni, da na raznih dogodkih predstavlja slovensko bear skupnost in tudi medvedje zabave Bearquake, ki se odvijajo v klubu Tiffany. Teden dni po izboru je naš Roman že gostoval v Padovi pri italijanskih medvedih.« Njegove aktivnosti lahko spremljate na Facebook strani Mr. Bear Slovenia, z njim pa smo se ekskluzivno (!) pogovarjali tudi za Narobe.

Roman, najprej iskrene čestitke. Se je bilo težko odločiti za sodelovanje pri takem izboru?

Anže me je pozval, naj se prijavim in mi »zagrozil«, da me bo sicer prijavil kar sam. Priznam, da sem bil najprej kar malo presenečen, da se bo kaj takega dogajalo tudi v Sloveniji. Potreboval sem nekaj dni za razmislek, potem pa sem se vendarle prijavil. Sicer sem bil že dvakrat Mr. Bear tedna na Bearwww.com, a biti Mr. Bear v Sloveniji in to celo prvi … no, to je pa res laskavo.

Kakšne bodo tvoje naloge v naslednjem letu? Misice rešujejo svet, kaj pa delajo mistri medvedi?

Tako kot sem rekel že v Tiffanyju: glas o medvedih bom razširjal v svet. Sliko z lento sem dal na svojo stran na bearwww.com, pa na Growlr, iSpQ … Gostoval sem že v Flexu v Padovi. Ampak čisto po pravici povedano, ne vem točno, kaj počne Mr. Bear (smeh). Aja, pa plišastega medveda sem dal svojemu vnučku, čeprav pred družino sicer nisem razkrit.

Na gejevski sceni se zdi, kot da so medvedje malo porinjeni v kot. Predvsem mlajši geji se včasih zmrdujejo: ah, medvedje so stari zavaljeni pedri …

Res je, a tako je samo v Sloveniji. V tujini tega ni. Vsaj ne v Italiji in Španiji, kjer sem že bil. Je pa res tudi to, da je v Sloveniji več mladih lovcev na medvede, kot medvedov samih. (smeh) Se vidimo na naslednjem medvedjem žuru. Woof!

medved

Tags from the story
Written By
More from Roman Kuhar

Intervju: Kristian Ranđelović, trans aktivist

Na poti do pravega sebe Kristian Ranđelović si je pri devetnajstih letih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja