Slovenia’s Next Best Drag

REPORT

Drag_oceni

Foto: Nada Žgank/Memento (prvo tekmovanje) in Dixie Prixie (drugo in tretje tekmovanje)
 

Ljubljanski klub K4 je oder svoje rdeče dvorane konec oktobra odprl za predstave domačih kraljev in kraljic preobleke v tekmovanju Slovenia’s Next Best Drag. Drag kingi in drag queenice so nas in nas še bodo zabavali enkrat na mesec čez vso sezono roza nedelj. Zmagovalec bo tisti, ki se bo v imitaciji najbolj približal izbranemu glasbenemu izvajalcu, tako po nastopu kot po izgledu, ki bo znal navdušiti s kančkom individualnosti, se znal prikupiti zahtevni publiki in do konca ostal zanimivejši od sotekmovalcev. Nagrada je 1000 € in prestižni naslov Slovenia’s Next Best Drag, lenta in tiara pa bosta prav gotovo bolj pristajali queenici kot kingu.

 Tričlanska žirija je za vsako tekmovanje sestavljena drugače, vedno pa ji predseduje znana osebnost iz slovenske estrade. Izmed šestih nastopajočih, dveh kraljev in štirih kraljic, žirija izbere dva najslabša, ki se še enkrat pomerita med seboj, končni glas pri tem, kdo izpade, pa ima občinstvo.

Na letošnjem tekmovanju se je kar nekaj nastopajočih prvič preizkusilo v preobleki na velikem odru. Pri pripravah je kandidatom in kandidatkam pomagala z nasveti voditeljica, izkušena Salome. Ta tekmovanje vodi s svojo neposrednostjo, ki včasih vzame sapo, z žgečkljivimi šalami pa poskrbi za vsesplošen smeh in razigrano vzdušje. Tekmovalcem je bil v pomoč tudi organizator Sebastian Vovk, ki mu vloga queenice ni nepoznana, še posebej pa je bil dobrodošel tečaj umetnika ličenja Empera3zz, ki je prav za to priložnost pokazal trike in posebnosti drag ličenja.

V prvi sezoni Slovenia’s Next Best Drag tekmujejo Afrodita, Fedora, Goran, Jazon, Prasica in Sanela. Pomerili so se trikrat: prvič 28. oktobra, drugič 18. novembra in tretjič v božični izdaji tekmovanja 23. decembra. Prvo tekmovanje je bilo zgolj predstavitveno, zato takrat nihče ni izpadel. Prav tako se nismo od nikogar poslovili v božičnem duhu na zadnjem tekmovanju. Pravo izločanje smo torej doživeli le enkrat – v drugem delu Slovenia’s Next Best Drag. Takrat sta se v finalu pomerila Jazon in Sanela. Občinstvo si je želelo v nadaljevanje popeljati Jazona, a je ta radodarno prepustil to nalogo Saneli.

Afrodita se je prvič predstavila s pesmijo Molitva Marije Šerifović. Kontrastna imitacija, bolj podobna kakšni pin-up girl kot pa Mariji, je delovala precej groteskno. Naslednjič si je kot Severina z Mojo štiklo priborila nastop na zabavi za Salomejin rojstni dan in zmago večera. Na božičnem showu je nastopala z razgibano koreografijo skupaj s soplesalci, ki so zasuli oder z umetnim snegom, na pesem Mariah Carey All I Want For Christmas Is You.

Fedora si je svoje ime izbrala po istoimenskem filmu iz leta 1978 o ugasli filmski divi. Z nastopi želi »prispevati stopničko više k boljšemu razumevanju oziroma toleriranju drugačnih oseb«. Na prvem nastopu je zaplesala v imitaciji Christine Aguilere na pesem Ain’t No Other Man pomanjkljivo oblečena kot tudi pevka sama. Vloga Madonne na drugem nastopu ji je očitno bolje pristajala. Rožnat dres, izdelan po meri, in dinamična koreografija polna obratov, skokov – vse to na visokih petah! V božični različici smo se popeljali v najstniški svet Britney Spears z njeno My only wish, ko je tudi Fedora skočila v naročje svoji ljubezni in podarila praznični poljub.

Goran je že stari znanec nastopanja v preobleki. Na prvem nastopu je očaral vse po vrsti z oživitvijo spomina na nedavno preminulega pevca Tošeja Proeskega s pesmijo Čija si. Predsednica žirije Alenka Gotar je celo zajokala. Pozneje je tudi nastopil skupaj z Alenko, ko je predstavila novo pesem, vendar je bil pri tem nekoliko neroden, a kot Toše je bil zmagovalec večera. Naslednjič smo ga prvič videli v mini krilu in visokih petah. Oponašal je Freddyja Mercuryja v pesmi I Want to Break Free. Za božično izvedbo nam je zaplesal v božičkovi opravi, eni od fenic pa je podaril film o svoji poti drag kinga.

Jazon se je prvič preizkusil kot drag king v vlogi Dina Merlina z manj znano pesmijo Sredinom. Publike prvič žal ni prepričal, se ji je pa močneje prikupil na drugem šovu z izvirno različico Lepega Dase. S tem nastopom se je tudi poslovil od tekmovanja, saj odhaja na študij v tujino.

Prasica je bila izmed queenic najboljša plesalka.Vse karte je dala na mizo že premierno kot Beyonce z miksom več hitov. Naslednjič smo ponovno videli zelo dobro plesno predstavo na glasbo skupine Pussycat Dolls. Iz neznanih razlogov se je nadaljevanju tekmovanja odpovedala že pred božično različico.

 Sanela je najzabavnejša med nastopajočimi, saj svoje nastopanje jemlje najmanj resno. Izgleda najbolj maskulativno, tudi ženske miline ravno ne premore, z izborom glasbe pa vedno prikliče balkanski melos. Za božični nastop je snela pete in krilce ter očarala v moški podobi z Janom Plestenjakom v pesmi Barka iz perja.

Po treh izborih se za nagrado še vedno potegujejo Afrodita, Fedora, Goran in Sanela. Na zabaven način se skupaj s Salome vsi po vrsti trudijo pokazati širši javnosti, da z drugačnostjo ni nič narobe. Rušijo stereotipe o spolnih vlogah oblačenja ter soustvarjajo drag kulturo pri nas. Zato so dragoceni. Ocenite jih tudi vi. Naslednja tekmovanja Slovenia’s Next Best Drag bodo 27. januarja, 17. februarja in 16. marca 2008.

[Slovenia’s Next Best Drag so omogočili generalni sponzor Durex, Cvetličarna Emporia in Restavracija Arboretum. Prireditev podpirata DIH in LEGEBITRA.]
Tags from the story
Written By
More from Gea Češnovar

Združena trans Evropa

TRANS Druga evropska transgender konferenca V začetku maja je v Berlinu potekala...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja