Škof: Glede vstopnine je zgodba širša, temu pravim kulturni davek

centerq

Že kar nekaj časa je za vstop v kluba Tiffany ali Monokel treba plačati vstopnino tudi pred polnočjo. Nekaj časa je bil vstop sicer brezplačen, če je obiskovalka_ec imel_a letak, ampak to očitno ne zadostuje več. Zakaj ne in kaj se dogaja s preostalimi dogodki, nam je razložil Jernej Škof, vodja Kulturnega centra Q1.

Kako to da ni več brezplačnega vstopa v kluba Tiffany in Monokel pred polnočjo?

Pred nekaj leti  je bila vstopnina z letaki brezplačna. Za to sta obstajala dva razloga. Pred tem pa je bil vstop vseskozi plačljiv. Potem smo se odločili za brezplačen vstop, ker ljudje običajno pridejo zelo pozno. Povodom tega smo se sklenili, da naredimo promocijo, da bi ljudje prej prišli v kluba. Zaradi tega imamo še vedno nižjo vstopnino pred polnočjo. Druga stvar je bila ta, da našim LGBT* ljudem (lgbt) omogočimo cenejši vstop, ker je bil naval preostalih ljudi. Potem so ti letaki zgubili svoj pomen. Ljudje so jih pričeli preprodajati. Kupil si letak za en evro, zato da si lahko šel notri brezplačno ali potem za nižjo vstopnino. To se nam je zdelo brez veze, malo je izgubilo pomen. Zato smo se odločili, da zadevo uredimo drugače. Sicer iščemo nove načine, kako to urediti, vendar se še nismo spomnili ničesar efektivnega.

Glede na diskurz o mladih in socio-ekonomski ogroženosti, ali se ni z uvedbo vstopnine pred polnočjo otežil dostop do LGBT prostorov ekonomsko ogroženim LGBT osebam?

Nekako smo mnenja, da je tri evre še vedno neka zmerna cena, če prideš prej (pred polnočjo). Praksa je, da v dosti primerih ljudje pridejo prej, se poštempljajo, gredo naokoli po Metelkovi in potem pridejo nazaj. Iz tega nismo nikoli delali nekega blaznega problema. Še vedno pa moramo gledati neko ekonomsko logiko, vzdržnost teh večerov in programa. Iščemo in razvijamo načine, da bi bilo to še bolj dostopno. Če smo nekaj naredili zelo dostopno, je to nekaj časa dobro delovalo, ampak se je potem obrnilo. Imamo tako politiko, da režim vstopnine spremenimo, ukinemo, pa potem spet uvedemo nazaj ali spremenimo, odvisno od situacije.

Kako loviti ravnotežje med zaslužkom in izboljšanjem kulturne ponudbe Kulturnega centra Q?

Glede vstopnine je zgodba širša, temu pravim kulturni davek. Tiffany deluje kot kulturno-socialni oziroma skupnostni center. Če pogledaš vse preostalo, je ves kulturni program brezplačen. Te vstopnine potem predstavljajo dohodek, ki ga vlagamo v kulturni program, saj se držimo načela, da mora biti ves kulturni program brezplačen. Vstopnina predstavlja 60 odstotkov prihodkov in se porabi za obnovo kluba in kulturno-socialni program. V zadnjih letih se je uredil tudi vrt, kjer so bile včasih same igle in je rasla trava, tla so se prenovila, ozvočenje, streha, reševanje vodovodne instalcije itd. Žuri so blazno amortizacijska zadeva, na kateri se uničijo kotlički, vrata. V to in program se vlaga vstopnina.

Komu ali čemu se potem nameni denar, ki se je nabral od vstopnin?

Vsi medtedenski dogodki so brezplačni, delajo jih ljudje, ki jih je treba plačati oziroma si zaslužijo, da jih plačamo. Raje vidim, da se za žure, kjer je več ljudi, nekaj plača in se iz tega ustvarja neka LGBT kultura. Naša prioriteta je, da se ustvarja LGBT kultura. Poročilo iz leta 2014 pove, koliko različnih dogodkov se zvrsti v Tiffanyju: 82 klubskih večerov in še 100 preostalih dogodkov. Tu lovimo neko ravnotežje. Poleg tega vsi petki niso namenjeni nam, ker gre dostikrat vstopnina paradi ponosa ali Radiu Študent, Metelkovi. Petki so dostikrat benefiti in jih ne delamo ob drugih terminih, ker ob petkih prihaja veliko ljudi, to objavimo in gre potem denar za parado ponosa na primer. Ne vem pa, ali se ljudje tega vedno zavedajo.

 


1ŠKUC – Kulturni center Q je projekt kluba Tiffany, ki ga izvaja Društvo Študentski kulturni center (ŠKUC).

Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Indija po ruskih stopinjah

V sredo je Indija ponovno kriminalizirala istospolne odnose, ki temeljijo na privolitvi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja