Ponosno tudi v Ugandi

Wamala Dennis avtor fotograije

Parada ponosa, ki se je letos odvila v Ugandi, ima zaradi lanskoletnega anti-LGBT* zakona poseben pomen. Aktivistke_i so letošnjo parado organizirale_i izven prestolnice Kampala, in sicer v mestu Entebbe. Tako so želele_i zagotoviti najbolj varen potek povorke, saj so nasprotovanja in sovražnosti do LGBT* oseb v Ugandi še vedno zelo velike, kar je bil eden od razlogov, zakaj je bila lokacija parade skrivnost. Tako so udeleženke_ci parade po besedah aktivistke Sandre Ntebi kazali ponos same_i sebi.

Na težave, s katerimi se soočajo, je opozorila Miriam, udeleženka parade, ki je želela ostati anonimna, saj zaradi istospolne usmerjenosti živi v strahu, dejala je, da se staršem in prijateljem ne bi nikoli razkrila, ker bi se je odrekli.

Naj spomnimo, da je lanskoletni zakon, ki kriminalizira istospolno usmerjenost in ki ga zagovarja ugandski predsednik Yoweri Museveni, v mednarodni skupnosti doživel ostre kritike. Zakon so kljub temu sprejeli, a ga je nato zaradi tehničnih napak ustavno sodišče razveljavilo.

 

MMC >>>

Pink News >>>

 

 

Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Prebosti normo?

Prevpraševanje norme in obstoječih družbenih odnosov je vedno znova potrebno. Potrebno, ker...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja