V soboto parada ponosa v Osijeku

Parada Osijek 2014 - mali format

Na Hrvaškem se nam po Splitu in Zagrebu obeta že 3. parada ponosa. Nevladna organizacija LIBERos iz Osijeka bo s podpornicami in podpornicami v mavrične barve odela četrto največje mesto na Hrvaškem, Osijek. To bo sicer prva parada ponosa po uveljavitvi Zakon o življenjskem partnerstvu (Zakon o životnom partnerstvu). Ta istospolnim partnerkam in partnerjem omogoča enake pravice v primerjavi s partnerji različnega spola na področju dedovanja, pokojninskega zavarovanja, davčne zakonodaje in zdravstvene oskrbe. Organizatorke in organizatorji so v intervjuju za bosanski lgbt novičarski portal Lgbt.ba pojasnili, da je čas, da se začenja spreminjati duh družbe, da enakopravnost vseh ne bi ostala le na papirju.

Po sloganom “Osijek – neuklonljivo mesto; LGBTQ – neuklonljive državljanke in državljani” (“Osijek – nepokoreni grad; LGBTQ – nepkoreni građani”) se bodo udeleženke in udeleženci povorke krožno sprehodili po mestu. Začetna in končna lokacija je Trg Anteja Starčevića. Program je sestavljen iz treh delov: povorke, političnih nagovorov in zabavnega dela.

Kot so med drugim v političnem sporočilu zapisali organizatorke in organizatorji prve parade ponosa na vzhodnem Hrvaškem: »Dovolj zatiranja, dovolj marginalizacije, Osijek je mesto bogate zgodovine in Osijek je mesto, ki si zasluži parado ponosa, parado ponosnih državljank in državljanov, ki bodo pokazali, da so omare le za obleke.«

Želim jim uspešno prvo parado ponos in vse preostale, ki jim bodo sledile.

 

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Začenja se Festival Parade ponosa 2017

Danes se začenja Festival Parada ponosa 2017, ki združuje paleto različnih dogodkov...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja