Izraelska mladoletnica umrla zaradi nasilja iz sovraštva

Avtor fotografije: Lior Mizrahi Getty Images

Včeraj je umrla šestnajstletna udeleženka jeruzalemske parade ponosa Shira Banki. Umrla je zaradi ran, ki ji jih je v četrtek zadal ortodoksni Jud Yishai Schlissel. V sovražnem napadu je Schlissel z nožem zabodel še šest ljudi.

Schlissel je napad najavil s pismom. V njem je zapisal, da je dolžnost vsakega Juda_inje, da svojo dušo očisti vsakršnega blatenja boga. Nadalje je zapisal, da so udeleženke_ci parade ponosa slabi ljudje, da kazijo podobo svetega mesta in vedno iščejo način, kako onečastiti božje ime.

Nasilje iz sovraštva Schisselu ni tuje, saj je leta 2005 že napadel udeleženke_ce parade ponosa v Jeruzalemu in za to odslužil desetletno zaporno kazen. Deset dni pred letošnjo parado ponosa je bil izpuščen na prostost, tako je lahko ponovno storil nasilno in sovražno dejanje nad LGBT* osebami.

LGBT* populacija ni edina, ki se v Izraelu sooča s sovraštvom in nasiljem. Tu so tudi Palestinke_ci. Prejšnji teden so namreč skrajne_ni izraelski_ke naseljenke_ci v napadu ubili 18-mesečnega dojenčka in hudo poškodovali njegovo družino pri Nablusu.

Zaradi dogodkov so se v soboto v Tel Avivu zbrali_le protestnice_ki, da pokažejo nasprotovanje razpihovanju sovraštva in nasilja nad neizraeskim prebivalstvom. Izraelski premier Netanjahu je uboj dojenčka obsodil in dejal, da bodo dejanje obravnavali kot teroristični napad.

Glede na Izraelsko politiko in izjemno militalizirano izraelsko družbo, zvenijo besede izraelskega premiera dvolično. Na to, da napada glede na stanje v državi nista presenečenje, je opozoril tudi nekdanji izraelski predsednik Šimon Peres, ki je dejal, da se v državi krepita sovraštvo do manjšin, tako LGBT* kot do Arabk_cev.

 

 

Viri:

Pink News >>>

MMC >>>

 

 

Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Evropski parlament progresivno o pravicah LGBT* oseb

V četrtek je Evropski parlament sprejel novo celostno poročilo o temeljnih človekovih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja