Zadnje – Narobe 20

merse_150Tomaž Merše iz Družinske pobude je konec januarja 2012 javnosti predstavil kompromisno različico kompromisne verzije Družinskega zakonika, s katero naj bi se izognili napovedanemu referendumu. Kompromis kompromisa je gnila pogodba s figo v žepu, saj istospolne pare postavlja v še slabši položaj, kot ga zagotavlja ZRIPS, čeprav avtorji trdijo, da njihova različica »nikomur nič ne jemlje«. Fantje so se pač zbali referenduma, saj so prve raziskave pokazale, da večina vendarle podpira sprejeti Družinski zakonik. Črni scenarij: ne bo referenduma, ponovila pa se bo zgodba iz leta 2005. Janševa vlada bo po svojih (homofobičnih) merilih prikrojila Družinski zakonik (tako kot so ZRIPS leta 2005) in istospolne pare in družine spet pripeljala žejne čez lužo. (Jebite se press.)

SEMZA_150Medtem ko nasprotniki Družinskega zakonika ne vedo, kaj narediti z napovedanim referendumom, se vrstijo javne podpore Družinskemu zakoniku. Zbornica kliničnih psihologov Slovenije, Združenje psihoterapevtov Slovenije in Katedra za razvojno psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani so v izjavi za javnost opozorili, da nasprotniki Družinskega zakonika zavajajo javnost. Potrdili so, da so istospolne družine varen prostor za odraščanje otrok. Akademija za demokracijo pa je sporočila, da je družinsko življenje temelj demokratičnega življenja, zato podpirajo sprejetje novega Družinskega zakonika. Tega podpira tudi medresorska komisija za človekove pravice, ki deluje v okviru Ministrstva za zunanje zadeve.

frenk_150V 69. Letu starosti je konec januarja 2012 umrl Frenk Fidler, zagrizen fotograf slovenske subkulture 80-ih in 90-ih let. Bil je tako dokumentarni kot umetniški fotograf, ki bo gejevski in lezbični sceni v Sloveniji ostal v spominu predvsem po  vrsti fotografskih reportaž  kluba K4 in glbt scene na Metelkovi. Bil je nedvomno najvidnejši predstavnik slovenske gejevske fotografije. Več o njegovem delu v naslednji številki Narobe.

[Na sliki ena od številnih njegovih fotografij iz Revolverja.]

 

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Na vzhodu nekaj novega

Prvič v ukrajinski zgodovini so geji in lezbijke v Kijevu priredili parado...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja