Novice od tam – Narobe 20

 rick_200Premiki tudi v športu

Ameriška košarkaška zveza NBA je prepovedala diskriminacijo na osnovi spolne usmerjenosti. Prepoved je del kolektivne pogodbe, ki jo je podpisal sindikat profesionalnih igralcev košarke, s čimer se je NBA pridružila ameriški profesionalni nogometni (NFL) in baseballski ligi (MLB), ki sta takšno zaščito gejem v svojih vrstah nudili že prej. V lanskem letu je bilo najbolj odmevno razkritje enega izmed vodilnih mož ekipe Phoenix Suns, Ricka Weltsa (na sliki), vodstvo NBA pa je ukrepalo tudi v primerih homofobičnih žaljivk, s katerimi so se na igrišču obmetavali nekateri igralci, med njimi tudi Kobe Bryant.

destiny_200Daljše zaporne kazni za transfobe

Britansko Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da bodo podaljšali zaporne kazni v primerih, ko umorom botruje sovraštvo do transoseb. Najkrajša možna kazen se bo tako kar podvojila, in sicer s 15 na 30 let. Pravosodni minister Ken Clarke je ob tem izjavil: »Zločini iz sovraštva so odvratni in povzročijo, da deli družbe živijo v strahu ter tvegajo neizzvano nasilje.« Enega zadnjih primerov umora transosebe so na sodišču obravnavali pred nekaj meseci, ko so na 21 let zapora obsodili triindvajsetletnega Leona Fylea, morilca predoperativne transseksualne prostitutke Destiny Lauren (na sliki). Statistika nasilja nad transosebami sicer ne obstaja, vendar naj bi bila dejanja te vrste v porastu, zato je britanska vlada v Angliji in Walesu pričela s strategijo boja proti predsodkom, katerih žrtve so transseksualne osebe. O uspešnosti njihove kampanje podatkov še ni, vsekakor pa je pohvalno, da se s to problematiko ukvarjajo tudi na državnem nivoju.

Prvi ielio_200stospolno usmerjeni premier v EU

V Belgiji so po 535 dneh politične krize končno izbrali ministrskega predsednika začasne vlade. To je, nekoliko presenetljivo, postal šestdesetletni Elio Di Rupo (na sliki), vodja Frankofonske socialistične stranke, ljubitelj velikih rdečih metuljčkov in trenutno edini razkriti gej na čelu katerekoli države v Evropski uniji. Za Belgijce je sicer večinoma bolj šokantno dejstvo, da je Di Rupo prvi francosko govoreči premier vse od leta 1979, poleg tega pa je še levičar in ateist v tradicionalno desno usmerjeni državi. Di Rupo tako že velja za enega šibkejših premierjev v belgijski zgodovini, saj je v njegovi koaliciji le za vzorec predstavnikov bogatejšega flamskega severa, tudi Di Rupo sam pa naj bi kljub dobremu znanju francoščine, italijanščine in angleščine zelo slabo govoril nizozemsko. Iz opozicije se tako že oglašajo poslanci, katerih »nigerijske čistilke« naj bi govorile »boljšo nizozemščino kot novi premier«.  Di Rupo izhaja iz revne družine italijanskega porekla in se je pod pritiskom medijev razkril že leta 1996. Pred njim je težka naloga, saj je Belgija v hudi finančni krizi, poleg tega pa se bo moral lotiti tudi navidez nemogoče naloge vzpostavljanja dialoga med francosko in flamsko stranjo – slednja zdaj bolj kot kdaj prej zagovarja ločitev Belgije na dva dela.

Danci po novem tudi v cerkvah

Nova levosredinska danska vlada pripravlja zajeten seznam popravkov obstoječe zakonodaje, ki naj bi omogočili popolno izenačitev istospolnih in raznospolnih parov. Danska luteranska cerkev je do nedavnega nasprotovala popolni izenačitvi heteroseksualnih in homoseksualnih parov znotraj ekleziastičnih okvirov, vendar so se škofje sedaj pripravljeni pogovarjati o pripravi obreda, s katerim bi duhovniki poročali istospolne pare. Trenutno lahko duhovniki in duhovnice v danskih luteranskih cerkvah istospolno usmerjene osebe, ki so sklenile registrirano partnerstvo, zgolj blagoslovijo.

parada_200Splitska parada dobiva sodni epilog

Sodišče v Splitu je za krivega spoznalo prvega izmed obtožencev, ki naj bi med lansko Parado ponosa v tem obmorskem mestu zagrešili zločine iz sovraštva. Damir Roso, 34, je bil obsojen na eno leto pogojno zaradi nasilnega vedenja in kršenja pravice do javnega zbiranja. Rosa je med parado med drugim kričal »Ubite pedre, vse bi vas morali pobit’!«, pri čemer ga je posnela kamera. Obtoženec se ne čuti krivega, je pa kot »inspiracijo« za svoje obnašanje okrivil množico ljudi, ki naj bi ravnala podobno kot on, in se za dejanje opravičil – sam naj namreč ne bi imel čisto nič proti ljudem drugačne spolne usmerjenosti in naj bi celo imel prijatelja, ki je gej, resnosti situacije pa naj se ne bi zavedal, saj je skupaj s sonavijači dogodek doživljal »podobno kot srečanje z navijači nasprotne ekipe po tekmi«. Policija je poleg njega ovadila še 22 oseb, od tega jih je 14 končalo na sodišču, 5 primerov pa še preiskujejo. Roso je prvi obsojenec za nasilno nasprotovanje Paradi ponosa v Splitu, po pisanju Jutranjega lista pa naj bi bili ti sodni procesi tudi pod drobnogledom Evropske komisije, ki si prizadeva zajeziti homofobno nasilje v Evropi.

chil_200Pričetek testiranja cepiva proti virusu HIV

Raziskovalci na University of Western Ontario so dobili zeleno luč ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) za začetek testiranja eksperimentalnega cepiva proti virusu HIV na ljudeh. Cepivo SAV001 je zadnjih 10 let razvijal virolog dr. Chil-Yong Kang s svojo ekipo. Pri cepivu so uporabili celoten virus HIV in ne samo določenih genov oziroma proteinov virusa. Virus je zaradi genetskega inženiringa nepatogen, torej ne more povzročiti okužbe, lahko pa bi spodbudil T-celice k uničevanju celic, okuženih z virusom. Preliminarni toksikološki testi na laboratorijskih živalih so pokazali, da cepivo povzroči močan odziv imunskega sistema, kljub temu pa bo šele čez več let znano, ali cepivo res učinkuje tudi pri ljudeh.

poljska_200Presenečenje na Poljskem

Na septembrskih volitvah sta v okviru novoustanovljene antiklerikalne stranke Palikotovo gibanje, ki je na volitvah dobila 10 odstotkov glasov, mesto v poljskem parlamentu dobila tudi transaktivistka Ania Grodzka in LGBT-aktivist Robert Biedron (na sliki). Poljska LGBT-skupnost se sicer otepa s skrajno konservativnimi, homofobičnimi in diskriminacijskimi pozicijami uradne poljske politike, pri boju z njo pa jim bo morda v pomoč tudi feministka Wanda Nowicka, ki je bila prav tako izvoljena v parlament in je glasna podpornica LGBT-gibanja na Poljskem. Palikotovo gibanje se zavzema za liberalizacijo splava, brezplačno kontracepcijo, legalizacijo mehkih drog in istospolnih porok ter brezplačni dostop do interneta. Zahteva tudi ločitev cerkve in države, konec financiranja RKC iz javnih sredstev, opustitev poučevanja verouka v javnih šolah ter odvzem premoženja, ki ga je cerkev dobila z vrnitvijo med komunizmom nacionaliziranega premoženja. Drzno, ni kaj.

OZN prvič o LGBT

Organizacija združenih narodov je decembra izdala prvo poročilo o človekovih pravicah GLBT-oseb v svoji zgodovini. Poročilo razkriva, da so te osebe zaradi svoje spolne usmerjenosti ali spolne identitete po svetu še vedno žrtve umorov, homofobnega nasilja, mučenja, zapornih kazni, kriminalizacije, diskriminacije na delovnem mestu, v zdravstvenem in izobraževalnem sistemu. Poročilo izdal ga je Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR) v Ženevi poudarja, da vlade prepogosto ignorirajo homofobno nasilje in diskriminacijo na osnovi spolne usmerjenosti. Posebej izpostavlja, da je nasilje do LGBT-oseb, v primerjavi z drugimi v sovraštvu utemeljenimi kaznivimi dejanji, še posebej surovo in brutalno. O homofobnem in transfobnem nasilju poročajo z vsega sveta, zaradi nezaupanja v policijo, strahu pred maščevanjem in strahu pred razkritjem pa žrtve nasilja pogosto ne prijavijo. Visoka komisarka za človekove pravice pri OZN Navanethem Pillay zato poziva države, naj zavrnejo zakone, ki kriminalizirajo homoseksualnost. Poročilo omenja tudi Slovenijo, in sicer navaja podatek iz raziskave dr. Alenka Švab in dr. Romana Kuharja iz leta 2005, da je 53 % respondentov in respondentk v nacionalni raziskavi poročalo, da so zaradi svoje spolne usmerjenosti že bili žrtev nasilja.

Kriminalizacija homoseksualnosti v Nigeriji

V Nigeriji so potrdili zakon, ki prepoveduje istospolne poroke. Zahodne države so Nigeriji pred tem grozile z odtegnitvijo finančne pomoči, če država zakona ne umakne, vendar so njihovi pozivi naleteli na gluha ušesa. Po novem zakonu bodo osebe, ki bodo sklenile istospolno zakonsko zvezo, obsojene na 14 let v zaporu, tisti, ki bi takšno zvezo podpirali ali ji bili priča, pa 10 let. Enaka kazen grozi vsem tistim, ki bi vodili klube ali društva za istospolno usmerjene ali bili njihovi člani. Večina zahodnih držav, med njimi ZDA in Velika Britanija, je zakonu nasprotovala, prav tako tudi mednarodne organizacije, ki se borijo za človekove pravice. Zakon, ki je bil med povečini zelo vernimi Nigerijci izjemno dobro sprejet, bo stopil v veljavo s podpisom predsednika države, kar naj bi se zgodilo v kratkem.

hillary_200Hillary Clinton za LGBT-pravice

Hillary Clinton, državna sekretarka ZDA, je svoj govor v Ženevi ob dnevu človekovih pravic posvetila človekovim pravicam gejev, lezbijk, biseksualnih in transoseb. Pri tem je priznala, da so pravice LGBT-oseb kršene tudi v ZDA ter da je pot do popolne enakosti polna ovir, ki temeljijo na globokih osebnih, političnih, kulturnih in religioznih prepričanjih. Izpostavila je več problemov, ki onemogočajo enakost LGBT-oseb v vseh družbah in kulturah, npr. to, da so pravice LGBT-oseb ločene in drugačne od človekovih pravic, ter da se zaradi homofobije dogajajo umori, fizično nasilje, kriminaliziranje homoseksualnosti, prisilne hormonske terapije ter onemogočanje dostopa do življenjsko pomembne nege, pravosodja, javnih prostorov ipd. Za Hillary Clinton je velik izziv utemeljevanje diskriminacije in nasilja nad LGBT-osebami z verskimi in s kulturnimi vrednotami. Po njenem mnenju napredek temelji na zakonskih spremembah; v večjem delu sveta, vključno z ZDA, je namreč zakonska zaščita predhodnica in ne slednica širšemu priznanju pravic. Zakoni, ki diskriminirajo, krepijo druge tipe diskriminacije, tisti, ki predpisujejo enako zaščito, pa krepijo moralni imperativ enakosti. Napovedala je oblikovanje globalnega fonda za enakost (Global Equality Fund), ki bo podpiral organizacije civilne družbe na področju človekovih pravic LGBT-oseb. Vlada ZDA se je zavezala, da bo za ustanovitev fonda prispevala 3 milijone dolarjev.

Tags from the story
More from Anamarija Šporčič - Janis

Fuzbal, babe, pir, muzika

PLOŠČA Bura bend je prva hrvaška lezbična glasbena skupina, ki občasno raztura...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja