Združeni narodi prezrli LGBT pravice

The-United-Nations-logo-design

Nov program za trajnostni razvoj Združenih narodov nič več ne omenja LGBT* pravic. Program sicer vsebuje 17 ključnih ciljev, kot so zmanjšanje neenakosti, konec revščine in preprečevanje negativnih posledic globalnega segrevanja, vendar nikjer eksplicitno ne omenja lgbt* pravic.

V delu programa, ki se nanaša na temeljne človekove pravice piše, da se države članice zavzemajo za temeljne človekove svoboščine in pravice, do katerih so vse_i upravičene_i ne glede na raso, etnično pripadnost, barvo kože, spol, starost, jezik, religijo, kulturo, migrantski status, politično prepričanje, nacionalno poreklo, družbeni izvor, ekonomsko situacijo, kraj rojstva, kakršno koli oviranost ali drugi status. Poudarjeno je tudi, da si bodo članice v programu prizadevale proti kakršni koli diskriminaciji žensk in deklet.

Čeprav so si številne države članice prizadevale za bolj progresiven pristop in besedišče, se to v končni verziji programa za trajnostni razvoj ni uresničilo. Sicer pa program vključuje cilje, ki se eksplicitno nanašajo na preprečevanje diskriminacije.

Med državami oziroma osebami, ki so si prizadevale za bolj progresiven in vključujoč jezik o človekovih pravicah, kot tudi dejanih na področju lgbt* pravic, je bil tudi brazilski ambasador Guilherne de Aguiar Patriota. Očitno je imela beseda nasprotnikov človekovih pravic LGBT* oseb večjo težjo, med njimi je bil tudi nigerijski ambasador Usman Sarki, ki je glasno zavrnil kakršen koli poskus, s katerim bil bila njegova država obvezana k spoštovanju lgbt* pravic.

Generalni sekretar Ban Ki Moon je sicer izrazil zadovoljstvo z dogovorom o programu, ki ga je doseglo 193 držav in ki ga bodo septembra tudi uradno sprejele_i svetovni voditeljice_i, toda to zadovoljstvo ima grenak priokus, ker  so lgbt* pravice izpuščene. Sploh zato, ker posameznice_ki niso diskriminirane_i le na podlagi ene karakteristike, ampak se te medsebojno križajo. Tudi zato, ker se številne države z vsemi silami prizadevajo preprečiti, da bi za temeljne človekove pravice veljale tudi pravice LGBT*-oseb in vsak njihov uspeh LGBT*-osebe plačamo z nasiljem, diskriminacijo, izključevanjem in prepogosto tudi s smrtjo

Pink News >>>

UN News Centre >>>

 

Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Po evropsko o interseksualnosti

Ne zgodi se ravno vsak dan, da parlamentarna skupščina Sveta Evrope v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja