Francosko sodišče podprlo istospolne pare pri posvojitvah

foto - posvojitve francije 2014

Sodišče v Franciji je razsodilo, da morajo oblasti omogočiti posvojitve istospolnim partnerkam in partnerjem ne glede na to, kako so bili otroci spočeti.

Francosko kasacijsko sodišče je v torek razsodilo, da prepoved zunajtelesne oploditve oziroma in vitro fertilizacije (IVF) za istospolne pare ne sme predstavljati ovire pri uveljavljanju njihove zakonite pravice do posvojitve otrok. Razsodba je podprla lani sprejet zakon o istospolnih porokah. Kljub omogočanju posvojitev za istospolne pare pa je IVF še vedno omogočena samo heteroseksualnim parom.

Potreba po dodatni opredelitvi posvojitev za istospolne pare se je pojavila po tem, ko so nekatera francoska sodišča lezbičnim parom odklonila posvojitve otrok, ki so bili z IVF spočeti v tujini. Po pisanju časopisa The Local so bile tovrstne posvojitve po zakonu definirane kot prevare.

Najnovejša razsodba sodišča zdaj omogoča, da se s posvojitvijo vzpostavi družinska vez med otrokom in dvema osebama istega spola ne glede na metodo, s katero je bil otrok spočet. Razsodba kasacijskega sodišča je sicer svetovalne narave in ni zavezujoča, vendar nižja sodišča v praksi običajno sledijo odločitvam kasacijskega sodišča.

Veseli nas, da v Franciji postopoma prihaja do izenačenj pravic istospolnih parov s pravicami heteroseksualnih parov. Upamo, da bodo nadaljevali po tej poti in v prihodnosti izenačili tudi pravice do postopkov umetne oploditve, ki so trenutno na voljo samo heteroseksualnim parom.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Britanski turist, priprt zaradi »homoseksualnih dejanj«, ponovno svoboden

Maroko je uradno umaknil vse obtožnice zoper britanskega turista, Raya Cola (na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja