Britanski turist, priprt zaradi »homoseksualnih dejanj«, ponovno svoboden

Ray Cole

Maroko je uradno umaknil vse obtožnice zoper britanskega turista, Raya Cola (na fotografiji) in njegovega partnerja, ki sta bila letos poleti priprta zaradi »homoseksualnih dejanj«.

Ray Cole, sedemdesetletni upokojeni britanski časopisni urednik, je bil aretiran med obiskom prijatelja, Maročana Jamala. Par so oktobra, potem ko je policija preiskala njuna telefona, spoznali za krivega »homoseksualnih dejanj« in ju obsodili na 4-mesečno zaporno kazen. Po številnih burnih odzivih in kampanjah so maroške oblasti le popustile in iz zapora izpustile oba obsojenca ter Colu omogočile vrnitev v domovino.

17. novembra je Cole oznanil, da so bile vse obtožnice zoper njega in Jamala tudi uradno ovržene. Izjavil je, da lahko sedaj oba z Jamalom pustita to grozno izkušnjo za sabo. Kljub veselju ob opustitvi obtožb pa je Cole povedal, da bodo ostali spomini na grozljive obravnave na policijski postaji in strašne pogoje v zaporu. Dodal je še, da bosta občutek strahu in izolacije ostala z njim do konca življenja. Kljub temu, da je bil zaprt samo tri tedne, ni vedel, kdaj bo izpuščen in kdaj se bo lahko ponovno srečal s svojimi bližnjimi. V zaključku je Cole povedal, da je vesel, da je vse za njim, vendar mu je žal, da maroške oblasti še vedno niso ponudile nobenega opravičila ali kompenzacije.

Kljub temu, da si želimo, da do omenjenega primera ne bi prišlo, nas veseli, da se je zgodba srečno končala. Colu in Jamalu želimo uspešno okrevanje po travmi, ki sta jo prestala, čeprav v verjamemo, da bo grenak priokus ostal za zmeraj.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Enakopravne_i v 21. stoletju

  Na svetovnem spletu je na povezavi www.enakopravnost.si zaživel nov slovenski portal...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja