Literarni megabajti z Alenko Spacal

ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany) vabi
v soboto,  21.9.2013, ob 20.00 v klub Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q) na literarni večer z Alenko Spacal.

Letos poleti je izšla avtorska slikanica Mavrična maškarada (Založba ŠKUC, Lambda), knjižni prvenec umetnice in teoretičarke Alenke Spacal. Zgodba se odvija se sredi oljčnega gaja, kjer živali pripravljajo zabavo v maskah, na kateri se bodo preoblačile v različne spole. Nekatere se bodo našemile v nasprotni spol, druge bodo oponašale svoj spol ali si nadele kostume, ki bodo razkrivali več spolov hkrati. Na maškaradno rajanje je povabljena tudi želva, ki ne pozna svojega spola.

Alenka-Spacal Mavrična-maškarada V 2013-300x214
(ilustracija iz slikanice Mavrična maškarada)

Mavrična maškarada je sodobna pravljica, v kateri umetnica ob igrivi metaforiki preoblačenja gozdnih živali v različne spole, od takšnih, ki jih že poznamo, do takšnih, za katere se še odpirajo možnosti in domišljija, spodbuja k premisleku o mnoštvu spolov in načinov uprizarjanja samih sebe, ki niso predmet stigmatizacije ali samoumevnosti, kot smo tega vajeni iz večine heteronormativnih pravljic, temveč se odvijajo na igrive, šaljive in zabavne načine./…/ (Dnevnik, Ida Hiršenfelder)

Alenka
(Alenka med pripovedovanjem; foto Jasna Klančišar in Maja Ličen)

Alenka Spacal (1975) deluje kot umetnica in teoretičarka. O vprašanjih spola piše v strokovnih člankih za odrasle in v pravljicah za otroke. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Junija 2013 je pri Založbi ŠKUC v zbirki Lambda izšla njena prva avtorska slikanica z naslovom Mavrična maškarada. Na 10. slovenskem bienalu ilustracije v Galeriji Cankarjevega doma (2012) sta bili razstavljeni dve ilustraciji iz pričujoče slikanice.Mavrično maškarado je avtorica pripovedovala otrokom v okviru spremljevalnega programa O’živela knjiga festivala Živa književnost, na Festivalu Letni oder Ruše 2013 in v okviru 20. obletnice AKC Metelkove.

Z Alenko Spacal se bo pogovarjala Tadeja Pirih.

Vabljene_i!

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana.

Written By
More from Uredništvo

Kampanja proti homofobiji na univerzah

Društvo za integracijo homoseksualnosti je ta teden začelo s plakatno kampanjo proti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja