Spominski večer: Helga Pankratz in Ciril Bergles

30-letnica gibanja 300
30-letnica gibanja 300Četrtek, 27. marec ob 20.00
ŠKUC, Sari trg 21, Ljubljana

Helga Pankratz, rojena 6. 2. 1959 v Wiener Neustadtu v Avstriji. Na Dunaju je študirala psihologijo in se več let intenzivno ukvarjala z lezbičnim in gejevskim aktivizmom: vodila je HOSI center na Dunaju in pisala za revijo Lambda Nachrichten. Večkrat je nastopila v Sloveniji in sodelovala s slovenskim lgbt-gibanjem. Umrla je 27. 1. 2014.

Izdala je dve pesniški zbirki, knjigo kratkih zgodb Amore (v slovenskem prevodu je izšla pri Lambdi leta 2005) in esejistično zbirko, pisala pa je še dramatiko, med drugim za žensko kabaretno skupino »Labellas« na Dunaju, v kateri je tudi nastopala, plesala in pela. Dobila je več literarnih nagrad, zadnjo ji je leta 2011 podelilo rojstno mesto Wiener Neustadt.

Ciril Bergles, rojen 18. 7. 1934 v Repčah pri Ljubljani. Diplomiral je iz slovenščine in angleščine na ljubljanski Filozofski fakulteti ter absolviral študij režije na ljubljanski AGRFT. Bil je pedagog in ravnatelj na ljubljanskih šolah. Umrl je 25. 8. 2013.

Poleg poezije je pisal eseje o pesnikih, predvsem španskih in južnoameriških, ki jih je tudi ogromno prevajal. V zbirki Lambda je izdal štiri pesniške zbirke in šest knjižnih prevodov. Za svojo poezijo je prejel Jenkovo nagrado.

www.skuc.org

Organizator:

skuc zvezdice rd 300

Javna agencija za knjigoSklop GLBT branj omogoča: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Written By
More from Uredništvo

Družinski zakonik podpirajo tudi socialni pedagogi

Člani in članice Oddelka za socialno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja