Evropski parlament prvič dodelil sredstva za boj proti diskriminaciji LGBT oseb

EP

Le dva tedna, potem ko je evropsko Sodišče odločilo, da homoseksualni prosilci in prosilke za azil lahko zaprosijo za zatočišče v državah EU, če so v domovini preganjani zaradi svoje spolne usmerjenosti, je v četrtek 20. novembra iz Bruslja prišla novica, da je Evropski parlament prvič dodelil del sredstev iz Evropskega socialnega sklada (ESS) tudi za boj proti diskriminaciji gejev in lezbijk. Evropski poslanci in poslanke so omenjeno odločitev sprejeli v okviru regulative, ki določa prioritete delovanja sklada za obdobje med leti 2014–2020, saj je poleg zagotavljanja družbene in ekonomske kohezije v EU eno od temeljnih poslanstev ESS-a, ki razpolaga s približno desetimi odstotki proračuna EU-ja, tudi pomoč pri zagotavljanju enakih možnosti za vse.

Kot poroča Joseph P. McCormick za spletni portal www.pinknews.co.uk, obvezujoča resolucija, ki predvideva tudi financiranje boja proti diskriminaciji zaradi spola, rase, etničnega porekla, vere oz. prepričanj, invalidnosti in starosti, pri tem določa, da mora biti diskriminacija zaradi spola interpretirana širše, tako da bo zaobjela tudi transspolne osebe. Ob vsesplošnem zadovoljstvu predstavnikov LGBT skupnosti v EU, ki so družno naglasili izreden pomen sprejetja resolucije, pa je Sirpa Pietikäinen, podpredsednica Medskupine za LGBT pravice, med drugim izpostavila, da EU na ta način ne le naslavlja probleme LGBT skupnosti, ampak jih s to regulativo tudi aktivno odpravlja.

Vse lepo in prav bi lahko rekli, toda ker nacionalne vlade v skladu z delovanjem EU-ja same odločajo o dodeljevanju svojega deleža sredstev iz sklada, se zastavlja dvoje vprašanj: v prvi vrsti komu bodo ta sredstva sploh dodeljena pri nas in potem, kako oz. za kaj se bo ta denar dejansko porabil. A komur koli že bodo sredstva dodeljena, ostaja gotovo dejstvo, da si v prihodnjih letih od naše vlade lahko obetamo odmevne projekte in akcije na področju boja proti diskriminaciji zgoraj naštetih skupin.

Kristjan Šinkec

Vir:
PinkNews.co.uk >>>

Written By
More from Uredništvo

Podpora paradi ponosa v Beogradu

Saj oblasti ne bodo še četrtič zapored zablokirale Parade ponosa v Beogradu?...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja