Nemčija kot prva evropska država uvedla možnost “nedoločenega” spola na rojstnih listih

intersex germany

Od prvega novembra letos imajo starši možnost, da po rojstvu svojih otrok na rojstnih listih ne izberejo nujno med samo dvema biološkima spoloma temveč lahko pustijo to kategorijo prazno. Nemčija, v kateri se vsako leto rodi okoli 150 interseksualnih otrok, je s tem postala prva država v Evropi, ki na rojstnih listih v poglavju o biološkem spolu omogoča tudi tretjo opcijo. Starši, ki se bodo odločili, da pustijo poglavje o biološkem spolu svojihasvojih otrok prazno, bodo s tem otrokom omogočili, da se v skladu s svojimi počutji, občutji in identifikacijami pozneje v življenju sami odločijo, kakšne (spolne) identitete bodo izbrali.

Na spremembo zakona so vplivali primeri osebnih stisk

Starši otrok, ki so rojeni kot interseksualni, so bili običajno pod velikim pritiskom, saj so morali čim hitreje izbrati biološki spol otroka na rojstnem listu, da so lahko potem otroke uradno prijavili pristojnim službam. Včasih so se odločili za operacije otrok, s katerimi so spremenili fizične podobe spolnih organov otrok v skladu s spolom, ki so ga izbrali za svojega otroka. Pogosto je pomembno vlogo pri operacijah igrala ohranitev sposobnosti reprodukcije v odrasli življenjski dobi, kar je spodbujala tudi medicinska stroka.

Opisane odločitve in dejanja staršev pa so zelo pogosto vplivala na stopnjo sreče in kvalitete življenja oseb, ki so bile podvržene tovrstnim posegom, kar je tudi pripeljalo do spremembe nemške zakonodaje, ki se nanaša tudi na potne liste. Nemški potni listi, ki so do sedaj ženski spol označevali s črko “F” in moškega s črko “M”, bodo po novem zakonu s črko “X” označevali interseksualne osebe.

Zakonske ureditve interseksualnosti

Medtem ko je Nemčija postala prva evropska država, ki je zakonsko uredila status interseksualnih oseb, pa so nekatere države po svetu podoben korak naredile že prej. Avstralija ima opcijo “X” na potnih listih od leta 2011, Nova Zelandija pa od leta 2012. Tudi Bangladeš ima na vlogah za potne liste od leta 2012 možnost “drugo”. Nepal je začel tretjo možnost na svojih obrazcih za popis prebivalstva uvajati leta 2007, v Pakistanu imajo podoben sistem na osebnih izkaznicah od leta 2011, v Indiji pa je od leta 2009 tretja možnost dodana na volilnih seznamih.

Sedaj, ko je Nemčija zakonsko uredila tudi tretjo kategorijo bioloških spolov, je s tem odprla  tudi možnost za družbene spremembe. Če imajo starši možnost, da na rojstnem listu izberejo v kategoriji spola “drugo”, še ne pomeni, da bodo avtomatsko to tudi storili, saj imajo določena kulturna in družbena ozadja, v katerih so taki primeri bolj ali manj sprejemljivi. Upamo lahko, da bo nova zakonodaja pozitivno vplivala na destigmatizacijo interseksualnih osebcev ter njihovo družbeno vključenost in hkrati na začetek konca medikalizacije interseksualnosti. V idealnem primeru pa si želimo, da bi te spremembe pomenile tudi korake h koncu hierarhizacijei spolov in da bi čim prej prišel dan, ko ženske ne bomo več drugi in interseksualne osebeci ne bodo več tretji spol.

 

Viri:
BBC News >>>
Pink News>>>

Written By
More from Uredništvo

Predsednik ZN: homoseksualnost je nesprejemljiva

Novi predsednik Združenih narodov Libijec Ali Abdussalam Treki (na sliki) je na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja