Referendum o enakosti pred zakonom za vse pare 20. decembra

refeerndum

Na današnji izredni seji Državnega zbora so poslanke_ci sprejeli predlog, da bo referendum o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih 20. decembra. Od navzočih 74 poslank_cev jih je za 20. december glasovalo 60, 11 pa jih je bilo proti.

Spomnimo. Pred skoraj dvema tednoma je Ustavno sodišče objavilo svojo odločitev, da ima ljudstvo pravico odločati o noveli Zakona o zakonski zvezi, ki izenačuje vse pare ne glede na spol. Pobudnica referenduma kolacija »Za otroke gre!« pa je prejšnji teden prenehala zbirati overovljene podpise za referendum, saj je dovolj zbrala že spomladi, ko so poslanke_ce s svojo odločitvijo prepovedali razpis referenduma. 30. oktobra je vložila zahtevo za razpis referenduma in tako posalnkam_cem ni preostalo drugega, kot da določijo datum.

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivk_cev, ki so veljavno glasovale_i, pod pogojem,  da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivk_cev. Tako določena referendumska večina (t. i. kvorum zavrnitve) predpostavlja dvostopenjsko ugotavljanje referendumskega izida. Najprej je treba ugotoviti, ali se je večina volivk_cev, ki so veljavno glasovali na referendumu, izrekla proti zakonu ali ne. Če ta večina ni dosežena, zakon ni zavrnjen in se lahko razglasi. V nasprotnem primeru, če je večina volivcev glasovala proti zakonu, je treba ugotoviti, ali ta večina predstavlja najmanj petino vseh volilnih upravičenk_cev v Republiki Sloveniji. Za zavrnitev zakona na referendumu morata namreč biti izpolnjena oba pogoja, to je relativna večina in kvorum zavrnitve.  To pomeni, da mora proti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih glasovati 343.000 volilnih upravičenk_cev, da bi bila novela zavrnjena. Za primerjavo marca 2012 je za Družinski zakonik glasovalo 228.414 ljudi, proti pa 276.548.

 

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Olimpijske igre kažejo svoj pravi obraz

Mednarodni olimpijski komite (MOK) spet zagotavlja, da bodo na olimpijskih igrah v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja