20. obletnica Metelkove

Metelkova mesto

 

V tem tednu se na Metelkovi odvijajo številni dogodki in prireditve, ki so posvečeni jubilejni dvajseti obletnici zasedbe prostorov bivše vojašnice, ki se je zgodila 9. septembra 1993.

Marca leta 1993 je Skupščina mesta Ljubljana Mreži za Metelkovo obljubila, da jim bo legalno predala prostore bivše vojašnice na Metelkovi ulici v Ljubljani, vendar pa se to ni zgodilo. Ne samo, da do primopredaje ni prišlo, ljubljanska vlada se je na tih način lotila sistematičnega rušenja zgradb, ki so bile namenjene Mreži za Metelkovo. Člani in članice Mreže za Metelkovo so sicer omenjene zgradbe nameravali tako ali drugače zasesti s 1. oktobrom 93. leta, vendar pa so se, ko so se razširile informacije o rušenju, v akcijo podali takoj. Množica podpornic in podpornikov se je zbrala pri ograji pred glavnim vhodom, jo preplezala in odšla noter. Dan pozneje, desetega septembra, je bila Metelkova že zasedena.

Metelkova je v letih delovanja postala sinonim za pribežališče skvoterjev in skvoterk, umetnic in umetnikov, ljubiteljev in ljubiteljic (alternativne) glasbe in kulture, pripadnic in pripadnikov različnih subkultur in mnogih drugih. Kljub številnim razkolom med različnimi interesnimi skupinami, ki so delovale in delujejo na Metelkovi ter vsem pravnim sporom navkljub, Metelkova ostaja neobremenjen prostor za vse ljudi, ki želijo biti tam prisotni.

Kot se za tak jubilej spodobi, je celotedensko dogajanje posvečeno obletnici. V zgodnejših popoldanskih urah se odvijajo različne delavnice za male in velike, sejmi, predstave, okrogle mize in razstave, v večernih urah pa je čas za video projekcije, literarne večere, koncerte in še mnogo drugega. Za vse, ki jih pestra ponudba dogodkov v prazničnem tednu na Metelkovi podrobneje zanima, lahko med dogodki pobrskajo na tej povezavi >>>

Obeleženju obletnice  se je pridružil tudi Časopis za Kritiko znanosti z izdajo tematskega naslova Metelkova, v katerem avtorice in avtorji obravnavajo različne vidike današnjega AKC Metelkove mesta.

Metelkova in vsi, ki delujejo in dihajo z njo, se že dvajset let borijo, za kar jim iskreno čestitamo in jim želimo še naprej veliko dobre volje, energije in užitkov na eni, ter jeklene živce, voljo in potrpljenje za ohranjanje alternativnega prostora na drugi strani.

 

Viri:
Metelkova mesto >>>
Mladina >>>

More from Urška Balažic

Priprave na parado ponosa v Beogradu so v polnem teku

V nedeljo, 28. septembra, bo v centru Beograda potekala parada ponosa, ki...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja