Protesti v Indiji

India 1 600

V nedeljo so v Indiji in nekaterih drugih državah, predvsem državah Commonwealtha, potekali protesti proti ponovni uveljavitvi 377. člena indijskega kazenskega zakonika, ki prepoveduje t. i. spolne akte, ki nasprotujejo naravnemu redu stvari. Fotograf in aktivist za pravice gejev in lezbijk Sunil Gupta je protest poimenoval Globalni dan besa (Global Day of Rage). Irena Kralj nam je iz Indije poslala fotografije protesta, ki jih objavljamo v nadaljevanju.

Organizacija Human Rights Law network (pravna mreža za človekove pravice) in odvetnik Aniruddha Dutta pa hkrati opozarjata, da 377. člen kazenskega zakonika kriminalizira vsak spolni aket, ki ne vključuje penetracije penisa v vagino. Člen se tako nanaša na vse ljudi ne glede na njihovo spolno identiteto ali spolno usmerjenost. To pomeni, da zakon vpliva tako na heteroseksualne osebe kot na geje, lezbijke, biseksualne in transspolne osebe.

Torej, ponovna uveljavitev 377. člena kazenskega zakonika ne pomeni, da je oseba lahko aretirana samo zato, ker je ali pravi, da je gej, lezbijska, biseksualna ali trans oseba ali, ker oseba živi v (ne)razkritem istospolnem partnerstvu. Omenjeni člen predvideva aretacijo le ob predložitvi medicinskoforezničnih dokazov o t. i. nenaravnem spolnem aktu.

Pri tem omenjena organizacija in odvetnik dodajata, da je pomemben del razsodbe vrhovnega sodišča tudi prepoved zlorabe 377. člena. Zloraba vključuje nadlegovanje in zlorabo LGBT oseb. V preteklosti je bilo preganjanje t. i. nenaravnih spolnih odnosov v privatni sferi zelo redko. Zloglasni člen se je večinoma uporabljal za izsiljevanje in preganjanje trans oseb, ki so vidne v javnih prostorih, npr. preganjanje trans, khoti in hidžra spolnih delavk in delavcev ter moških, ki so imeli spolne odnose z moškimi na »štrik placih«. Sodba vrhovnega sodišča tovrstna dejanja označuje kot jasno zlorabo 377. člena.

Dutta naproša vse medije, da objavijo zgornja pojasnila in ne interpretirajo sodbe vrhovnega sodišča kot kriminalizacijo homoseksualnosti, saj s tem le povečujejo moč policije in konservativnih sil, ki jim je vseeno za pravne podrobnosti.

V nadaljevanju objavljamo fotografije iz Indije, ki nam jih poslala Irena Kralj.

India 1 600

India 2 600

India 3 600

India 4 600

India 5 600

India 6 600

India 7 600

India 8 600

India 9 600

India 10 600

India 11 600

 

Vir:
Written By
More from Eva Gračanin

Poziv voditeljicam_em držav EU: Azil za v Čečeniji preganjane LGBTQ+ osebe

Društvo Parada ponosa je v sklopu odvijajočega se Festivala Parada ponosa 2017...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja