Novice od tam

 Proti homofobiji v nogometu

Predsednik Nemške nogometne zveze dr. Theo Zwanziger je v intervjuju za nemško lezbično revijo L-Mag povedal, da bi sam in nogometna zveza podprla vsakega nogometnega igralca, moškega ali žensko, ki bi razkril svojo istospolno usmerjenost. »Vsekakor bi bilo dobro, če bi kdo zbral toliko poguma in spregovoril o tem.« Zaveda se, da se homofobija v nogometu kaže na različne načine, vključujoč homofobične pripombe gledalcev na tekmah. Zato je Nemška nogometna zveza podpisala Deklaracijo proti diskriminaciji v nogometu in si bo po besedah Zwanzigerja prizadevala za informiranje trenerjev in klubov o gejih in lezbijkah v športu.

 Srhljivi gospeli

Foto: Bojana Klančar

Karizmatična pevka in skladateljica Diamanda Galas, Američanka grškega rodu, je 6. oktobra nastopila na glasbenem festivalu Kontraste 07 v avstrijskem Kremsu. Mnogi jo poznajo po glasbenih performansih Satanove litanije, Maska rdeče smrti in Kužna maša – odlomke je slišati tudi v kakšni grozljivki. Ko je leta 1994 s performansom Vena Cava drugič nastopila v Ljubljani, je dala intervju tudi za revijo Revolver. Angažirana umetnica si je po smrti svojega brata, umrl je zaradi aidsa, na členke prstov na roki dala tetovirati napis: »Vsi smo HIV+«. Tako je izrazila aktivno nasprotovanje mentaliteti karantene za t. i. nečiste ljudi. V Kremsu je predstavila program Guilty Guilty Guilty s »tragičnimi, morilskimi ljubezenskimi in smrtnimi pesmi« – razlika med njimi je minimalna. Poleg avtorskih skladb smo slišali tudi priredbe znanih del Edith Piaf, Johnnyja Casha, Franka Sinatre, Jacquesa Préverta idr. Zaradi njene izjemne glasovne sposobnosti štirih oktav dobimo občutek, da poslušamo večglasno petje, četudi je na odru samo Diamanda na klavirju. A več si ni mogoče želeti.

 Queer Beograd 2007

Foto: Biljana Rakočević

»Revolucija se začne doma, v srcu, v spalnici. Začeli bomo z demonstracijo politično korektnih, revolucionarnih seksualnih položajev, kajti izražajo resnično politično moč. No, tovarišica Maja, katero politično pozo bova najprej pokazali?« S tem neposrednim nagovorom se je oktobra letos pričel četrti festival Queer Beograd (www.queerbeograd.org). Po Srečanjih (maj 2005), Žurkah in politiki (december 2005) in Kvaru (ali The Malfunction, oktober 2006) se je letošnji festival, podnaslovljen The New Sexual Revolution, posvetil transseksualnosti in seksualnemu delu. Kolektiv Queer Beograd je zaradi strahu pred homofobnimi izpadi prvi festival organiziral na skrivni lokaciji, letos pa je temeljito »pokvaril« kulturni center Magacin, kjer je otvoritveni kabaret, koncerte, razstave (Lambda Kragujevac, Transfabolous iz Londona), filme (gostoval je neodvisni queer festival Entzaubert iz Berlina) in pogovor (v organizaciji edine srbske skupine za (samo)pomoč transseksualcem) obiskalo rekordnih sto petdest ljudi. Tovarišici iz uvoda sta tistim, ki so prišli »samo gledat«, prijazno svetovali, naj odidejo, saj Queer Beograd vojerizma – in z njim nedolžnih opazovalcev – kljub vsej svoji odprtosti ne tolerira …

 Gej v Harryju Potterju

JK Rowling je na predstavitvi zadnjega, sedmega nadaljevanja Harryja Potterja v New Yorku odgovarjala na vprašanja svojih zvestih bralcev. Eden od njih jo je vprašal, če Dumbledore, ravnatelj Bradavičarke, najde »pravo ljubezen«. Rowlingova je odgovorila: »Dumbledore je gej.« Razkrila je, da je bil nesrečno zaljubljen v prijatelja in pozneje svojega rivala Grindelwarda. Nabito polni dvorani je sprva vzelo sapo, nato pa se je zaslišal navdušen aplavz. »To bi vam povedala že prej,« je rekla Rowlingova, »če bi vedela, da vas bo spravilo v tako dobro voljo.«

Skoraj poroka

Konec decembra so na Madžarskem sprejeli zakon o registraciji partnerskih zvez, ki za razliko od našega istospolnim parom podeljuje skorajda enake pravice in dolžnosti kot poročenim heteroseksualnim parom. Bistvena razlika je v tem, da istospolnim parom ne omogoča posvojitev, je pa možnost registracije odprta za vse: za hetero in homo pare. Madžarska je že leta 1996 kot prva vzhodnoevropska država v svoj pravni sistem uvedla institut neregistriranega partnerstva, z novim zakonom pa je spet na vrhu med vzhodnoevropskimi državami glede pravic, ki jih podeljujejo istospolnim parom.

Premika se tudi v Avstriji. Oktobra je avstrijska ministrica za pravosodje Maria Berger predstavila prvi osnutek zakona o registriranem partnerstvu. Tudi ta na predvideva možnosti posvojitev.

 Out in Africa

V Cape Townu je novembra potekal že 14. gejevski in lezbični filmski festival, četrti letos. Otvoril ga je član južnoafriškega parlamenta Nozizwe Madlala-Routledge, ki si je v svojem govoru najprej sposodil misel Maye Angelou, da tudi »ptice v kletkah pojejo«, potem pa pozval občinstvo, da prekine tišino in glasno opozori na neiskrenost, korupcijo, prisilo ali nasilje. »Naša država potrebuje še več ljudi, kot ste vi, ki razumete, da ne bomo svobodni, dokler ne bodo vsi ljudje svobodni.«

Največ kart na festivalu je bilo prodanih za lezbični film Emilie Jouvet »One night stand«.

 Konec kariere zaradi transseksualnosti

Nemška atletinja, skakalka v višino s palico, Yvonne Buschbaum, ki je leta 1998 in 2002 osvojila bronasto medaljo na evropskem prvenstvu, je za nemški časopis Saarbrücker Zeitung povedala, da bo končala svojo športno kariero. Končala jo bo zato, ker bo spremenila spol.

»Namenoma sem izbrala takšno pot, saj ne želim, da bi se kdo čutil oškodovanega. Vesela sem, da sem se tako odločila. Kmalu bo moje življenje še bolj polno,« je dejala atletinja, ki je na svoji spletni strani zapisala, da se že vrsto let čuti ujeta v napačnem telesu.

Marija za radikalce

Marija Šefirović, zmagovalka Evrovizije, je nastopila nad predvolilnem zborovanju Srbske radikalne stranke in s tem v slabo voljo spravila gejevsko in lezbično skupnost. Marija se je obtožb branila, češ da poje ljudem, ne strankam, in da njena glasba ni povezana s politiko, njen menedžer pa je kritike glbt skupnosti označil za pomanjkanje demokracije.

 Duhovnik z rdečo pentljo

Foto: Andrej Habjan

Novembra je v Budimpešti potekalo študijsko srečanje IGLYO o dialogu med LGBTQ in verskimi skupnostmi. Čeprav se na prvi pogled zdi, da tovrstne dialog ni možen, je nekaj primerov dobre prakse pokazalo, da je z dolgotrajnim procesom ustvarjanja terena za dialog, ta vendarle možen. Največji vtis na srečanju je pustil anglikanski gejevski duhovnik Chirs Newlands, predvsem zaradi svojega sočnega besednjaka, seksi namigovanj in nenazadnje zaradi svoje pojave (rdeča pentlja na duhovniški opravi).

Predstavil je spremembe, ki se dogajajo znotraj anglikanske cerkve. Dejal je, da je cerkev kot institucija občutljiva na spremembe, še posebej, če te prihajajo iz notranjosti institucije, od duhovnikov, teologov, vernikov.

 Mavrični David

Foto: Mojca Pajnik

Mavrični David oziroma Pride David je bil na ogled v Firencah v času tako imenovanega Pride Festa. No, ja, vsega morda res ni treba barvati v mavrične barve. Pravi David je čisto dovolj homoerotičen.

 

 

 

 

Novice od tam so pripravili Suzana Tratnik, Tea Hvala, Andrej Habjan in Roman Kuhar.
Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Eksgej

TEMA Foto: adsmitha Ko smo že mislili, da je z dekriminalizacijo homoseksualnosti,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja