Fotoreportaža iz Budve

1

Včeraj je v Budvi v Črni gori potekala prva parada ponosa. Organizirala jo je nevladna organizacija LGBT Forum Progress, ki jo vodi Zdravko Cimbaljević, edini javno razkriti gej v Črni Gori.

 

Že cel teden pred napovedano parado je Cimbaljević dobival grožnje z smrtjo, dan pred parado pa je bila cela Budva polepljena z osmrtnicami z njegovim imenom.

3

Dve uri pred začetkom parade je ulice napolnila policija.

2

Okrog poldneva so nasprotniki Parade ponosa začeli glasno vzklikati »ubij, ubij pedera«. Policija se je odzvala profesionalno in začela z odstranjevanjem razgrajačev in nasilnežev.

296549

296548

Pridržali so več kot 20 oseb.

296550

Udeleženci parade so ob dvajset minut čez dvanajsto začeli s povorko vzdolž obale ob mogočnem policijskem spremstvu. Vseskozi so nanje leteli kamni, jajca, steklenice. Povorka je potekala 20 minut, nato so se udeleženci vrnili pred obzidje starega dela Budve. Od vidnejših predstavnikov oblasti so bili na paradi poslanka Pozitivne Črne gore Ana Ponoš, vodja varne hiše za ženske Lilijana Raičevič in pomočnik ministra za človekove pravice in pravice manjšin Sabahudin Delić. Nekaj udeležencev je bilo poškodovanih, po mestu pa so za razgrajači ostale razmetane kante za smeti. Nasilneži so napadli tudi kamermana TV Budve in mu uničili kamero. Okrog pol druge ure so udeleženci želeli z avtobusom zapustiti prizorišče parade, vendar so nasprotniki zaprli pot. Zaradi tega so udeležence parade evakuirali z dvema ladjama.

5

Po koncu parade sem se pogovarjal z Zdravkom Cimbaljevićem, ki je rekel, da je vesel, da se je parada izpeljala, ni pa nikakor pričakoval takšnih reakcij s strani meščanov. Organizatorji ocenjujejo, da je bilo na paradi okrog 120 ljudi, a jih je bilo v resnici verjetno več kot pol manj.

7

Iz Črne gore za Narobe blog: Andrej Brdnik

Več informacij >>>

Intervju z Zdravkom Cimbaljevićem v Narobe (oktober 2011) >>>

Written By
More from Uredništvo

Z jadralnih letal naj bi na nas metali kamenje

Intervju z Majdo Puača iz organizacijskega odbora Parade ponosa v Beogradu Srbska...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja