Festival FGLF 29

Napovedujemo 29. festival lezbičnega in gejevskega filma

Slovenska Kinoteka v Ljubljani (ponovitve Celje, Koper, Ptuj, Maribor) – 23. 11. do 1. 12. 2013

Celoten program in več informacij.

 

Igrani filmi

1 copyZrcalo v zrcalu (Facing mirrors), režija Negar Azarbayjani, Iran/Nemčija, 2011, 102′

Rana, žena in mati, je zaradi moževih dolgov, ki so ga pripeljali v zapor, primorana sama vzdrževati družino kot voznica taksija. Po naključju ustavi uporni, transspolni Edi iz premožne družine, ki beži pred očetom in bratom, ki jo hočeta prisilno poročiti. Rana je sprva zadržana do nenavadne Edi, a potem ji želi pomagati pri begu v Nemčijo.

Otvoritveni film letošnjega festivala!

2 copyPotem pa nič (Come non detto), režija Ivan Silvestrini, Italija, 2012, 80′

Mattia se bo iz Rima kmalu preselil k svojemu bodočemu možu Eduardu v Madrid, zato se mu ne zdi potrebno, da bi se zdaj razkrival družini. A na obisk prihaja Eduard, da bi presenetil Mattio in spoznal njegovo družino, saj ne ve, da ima njegov bodoči mož za svoje starše »uradno« dekle. Mattia se ujame v labirint lastnih laži in prikrivanja, a tudi nadvse komičnih peripetij.

3 copySoongava – ples orhidej (Dance of the Orchids), režija Subarna Thapa, Nepal/Francija, 2012, 85′

Diya (22) želi postati tradicionalna plesalka, toda starši so se že dogovorili za njeno poroko. Ko se zaljubi v prijateljico Kiran, prekine vsiljeno zaroko in se odloči za pogumen, a tudi tvegan korak, da bo živela s svojo izbranko. Po preselitvi v skupno stanovanje pa se vse sorodstvo zaroti proti njima in ne izbira načinov, da bi dekleti ločilo in spravilo na »pravo« pot.

4Kmalu (Any day now), režija Travis Fine, ZDA, 2012, 97′

Ganljiv film na podlagi resnične zgodbe iz 70-ih o nenavadnem gejevskem paru Rudyju, ki nastopa kot dregica, in odvetniku Paulu. Ko Rudy ugotovi, da je njegova narkomanska soseda pristala v zaporu in zapustila sina Marca z Downovim sindromom, se s partnerjem odločita, da bosta skrbela zanj. Toda nestrpni časi nikakor niso bili na strani nove družine.

5 copyRosie, režija Marcel Gisler, Švica, 2012, 106′, Digibeta

Uspešni gejevski pisatelj Lorenz Meran (40) se vrne iz Berlina v ruralno Švico, ker je njegova mama Rosie pristala v bolnišnici. Poleg maminega popivanja in trmoglavosti se mora soočati še z nerazrešeno preteklostjo pokojnega očeta, zato skoraj spregleda, koliko pomeni mladeniču, ki ga je pred kratkim spoznal. Grenko-sladka komedija v švicarskem dialektu!

Po projekciji pogovor z režiserjem Marcelom Gislerjem in glavno igralko Sybille Brunner!

6Materni jezik (Lengua materna), režija Liliana Paolinelli, Argentina, 2010, 80′

Estela izve, da je njena 40-letna hči Ruth lezbijka in da že štirinajst let živi s partnerko. Po začetnem pretresu se Estela odloči skupaj s prijateljico raziskati lezbično sceno, saj bi rada vedela, kaj sploh pomeni živeti kot lezbijka. Toda Ruth, ki ima ravnokar partnersko krizo, mamina radovednost moti, kar pripelje do številnih komičnih zapletov.

7 copy20 laži, 4 starši in jajčece (20 leugens, 4 oudersen een scharrelei), režija Hanro Smitsman, Nizozemska, 2013, 80′

Življenje gejevskega para Sjorsa in Berta se obrne na glavo, ko se na vratih prikaže 15-letni Sjorsov sin Dylan, ki sta ga mama in partnerka zaradi vedenjskih težav in špricanja šole poslali k očetu na prevzgojo. Toda Bert ne ve nič o tem, da ima Sjors sina, Dylan pa ne ve, kako je sploh prišel na ta svet. Družinska komedija na račun polresnic in odrinjene preteklosti.

8 copyYoshiko & Yuriko, režija Sachi Hamano, Japonska, 2011, 103′

V 20-ih letih 20. stoletja sta se spoznali urednica Yoshiko, ki je bila razkrita lezbijka, in mlada, poročena pisateljica Yuriko. Njuno razmerje je bilo silovito, polno razglabljanj o tem, ali sta prijateljici ali ljubimki, hkrati pa intelektualno plodno, saj sta se med drugim navduševali tudi nad komunizmom. Resnična zgodba o nepozabnem lezbičnem paru.

Po projekciji pogovor z režiserko Sachi Hamano in s scenaristom Yamazakijem Kuninorijem!

9 copyBwakaw, režija Jun Robles Lana, Filipini, 2012, 106′

Rene se je razkril šele pri svojih 70-ih. Poznan je kot siten starec, ki živi sam, v hiši ima že pripravljeno krsto, ki jo je kupil na razprodaji, na bližnjo okolico in poskuse približevanja, tudi lokalnih gejevskih frizerjev, pa se odziva cinično. Junaku te grenke komedije pač največ pomeni njegov pes Bwakaw, pristnejše stike z ljudmi pa vzpostavi šele takrat, ko pes zboli.

10 copyDve mami (Zwei Mütter), režija Anne Zohra Berrached, Nemčija, 2013, 79′

Poročeni par Katja (43) in Isabella (37) si zaželita otroka brez osebnega sodelovanja tretje osebe, kar pa v Nemčiji, kjer ne nudijo legalne pomoči lezbičnim parom, nikakor ni preprosto. Neuspešni poskusi legalne oploditve ju stanejo veliko živcev in denarja. Vztrajno iščeta alternativne poti do materinstva, tudi preko oglasov, in pri tem počasi pozabljata nase.

11Vrata ostajajo odprta (Vrata ostaju otvorena), režija František Čap, Jugoslavija, 1959, 100’

Vojna sirota Rade zraste v mladega in privlačnega delinkventa. Film je požel ovacije gledalcev in razburil kritike, z njim pa je František Čap lansiral izjemno igralko Mileno Dravić. Film, v katerem ni poljuba, velja za njegov najbolj erotični jugoslovanski film. Projekcija filma v počastitev stoletnice Čapovega rojstva.

Gost Nebojša Jovanović bo spregovoril o queerovskem branju Čapovih filmov!

Dokumentarni filmi

12Valentine road, režija Marta Cunningham, ZDA, 2013, 88′

Februarja 2008 je 14-letni Brandon McInerney med vajami v šolskem laboratoriju ustrelil 15-letnega Lawrenca »Larryja« Kinga, razkritega geja. Larry je naslednjega dne, na Valentinovo, podlegel ranam. Dokumentarec razkriva, kaj vse je botrovalo krutemu umoru iz sovraštva v kalifornijskem delavskem mestu Oxnard, in kakšne so bile posledice tako za šolo kakor za širše družbeno okolje.

13Ena nič ena (One zero one), režija Tim Lienhard, Nemčija, 2013, 90’

Neverjetna zgodba o hendikepiranem performerskem tandemu Cybercissy & BayBjane, ki ga sestavljata Nemec maroškega rodu Mourad, znan kot »najmanjša dregica na svetu«, in shizofreni umetnik in plesalec Antoine z Nizozemske. Potem ko sta umetnika osvojila
Evropo, se bosta skupaj z režiserjem Timom Lienhardom osebno predstavila na ljubljanskem festivalu, nastopila pa bosta tudi v Klubu K4!

14Kink, režija Christina Voros, ZDA, 2013, 80′

Dokumentarec odrgne zaveso znanega fetišističnega imperija kink.com, največjega spletnega ponudnika vsebin s tematiko BDSM (Bondage&Discipline, Dominance&Submission in Sadomasochism). Pogled v zakulisje fascinantne in pogosto nerazumljene subkulture lahko pripomore k demistifikaciji življenjskega sloga in skupnosti BDSM .

15Jeanette Winterson: Moja pošast in jaz (My Monster and Me), režija Alan Yentob, VB, 2012, 75′

30 let po izidu romana Pomaranče niso edini sad in po nedavnih memoarih Zakaj bi bila srečna, če si lahko normalna? pisateljica Winterson spregovori o svoji posvojitvi, versko obsedeni materi, lezbični ljubezni in iskanju biološke matere. Prav tako iskreno razkrije, kako je po nedavnem zlomu in poskusu samomora ponovno našla duševno stabilnost.

Predstavljen bo tudi prevod njene avtobiografije Zakaj bi bila srečna, če si lahko normalna?

16

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Treba je odpravljati predsodke, ne zdraviti nečesa, kar ni bolezen

Danes je v Cafeju Open potekala novinarska konference Kampanje za vse družine...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja