Zadnje novice (26)

ljubljanaMestna občina Ljubljana je v okviru serije knjižic »Ljubljana – zdravo mesto« objavila knjižico »Mavrična Ljubljana«. Župan Ljubljane Zoran Janković je ob tem zapisal: »Ponosen sem, da lahko z izdajo knjižice prispevamo k večji prepoznavnosti LGBT-skupnosti v Sloveniji.«

ziva knjiznicaNa Bazarju Festivala Lupa, kjer se je konec oktobra v središču mesta ves dan predstavljalo 150 nevladnih organizacij, je svoja vrata odprla tudi Živa knjižnica. Na njej je 59 bralk in bralcev prebiralo 27 največjih domačih knjižnih uspešnic. Med njimi so bile tudi transspolna oseba, gej, babica deklice z dvema očetoma in biseksualna oseba. V Živi knjižnici so namreč knjige ljudje iz marginaliziranih skupin. Gre za že deseto postavitev Žive knjižnice v Ljubljani, ki jih od leta 2007 (so)organizira Legebitra, letos pa so v partnerstvu z lokalnimi nevladnimi organizacijami sodelovali še pri postavitvah v Sežani, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu in Kopru. Več informacij na www.ziva-knjiznica.si.

barillaGuido Barilla, predsednik italijanskega družinskega podjetja, ki izdeluje testenine Barilla, je v radijskem intervjuju zatrdil, da v reklamah za Barillo nikoli ne bi upodobil istospolne družine zato, ker se z njimi ne strinja. Družina po našem okusu, pravi, je klasična družina, v kateri ženska igra poglavitno vlogo. Dodal je še, da ga ne skrbijo odzivi gejevske in lezbične skupnosti in da geji lahko jedo druge testenine, če jim politika Barille ni všeč. Njegova izjava je sprožila val protestov in klicev k bojkotu. Barilla se je čez nekaj dni oglasil z opravičilom, češ da so bile njegove besede napačno razumljene. »Slišal sem številne odzive na moje besede, ki so me potrle in razžalostile. Očitno se moram še veliko naučiti o živahni razpravi okrog razvoja družine.«
iranIranska revolucionarna garda je sporočila, da je v zahodnem mestu Kermanša, aretirala »mrežo homoseksualcev in satanistov«. Aretirali naj bi najmanj 17 ljudi, ki so bili potetovirani, naličeni ali pa so nosili mavričaste zapestnice. Iranske oblasti so že prej povezovale homoseksualce s satanisti, da bi jih tako še bolj očrnile, čeprav je nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad trdil, da v njegovi državi sploh ni homoseksualcev.
kuvajtKuvajt in druge zalivske države so sporočile, da bodo začele izvajati medicinske teste, da bi z njimi odkrili zahodne homoseksualce, ki bi skušali kot turisti vstopiti v katero izmed zalivskih držav. Kako točno naj bi to počeli, ni jasno, bo pa gejem prepovedan vstop v te države.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Kavarniški večer – 3. 3. 30216

Četrtek, 3. 3. 2016, ob 20. uri v Klubu Tiffany na Metelkovi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja