Iz Rusije z ljubeznijo

Ruska ljubezen

Fotografski queerovski projekt Anastasie Ivanove »Iz Rusije z ljubeznijo« ni prvi umetniški projekt, ki s fotografskim objektivom posega v intimnost istospolnih parov in njihovih domov. Pozornost svetovne javnosti je pritegnil predvsem zaradi konteksta, v katerem je nastal: prikazuje življenja lezbičnih parov v Rusiji, ki jih neizogibno sooblikuje Putinova anti-homoseksualna gonja. Ta bodisi udarja ob hrepeneče želje teh parov po boljši prihodnosti ali pa v resignirane, a morda še bolje realne odločitve, kot je na primer Lisina in Olgertina: »Najina prihodnost je preprosta. Morava oditi od tu.«

Fotografije in zgodbe so bile objavljene v muffmagazine.com.

1 Olgerta (54) in Liza (48)

Ko sva se zaljubili, sva bili že v »spoštljivih letih«. Zdelo se nama je, da se nama taka čudovita, romantična zgodba nikoli ne more zgoditi. Spoznali sva se leta 2008 v moskovskem Lezbičnem in gejevskem arhivu. Vsak dan sva si izmenjevali pisma in kmalu sva ugotovili, da ne moreva biti narazen.

Aktivistki sva že več kot 15 let. Vse, kar smo v Rusiji dosegli v zadnjem desetletju, je bilo v preteklih dveh letih uničeno. Stvari se ne izboljšujejo. Veliko lgbt-ljudi izgublja službe. Aretirajo jih na protestih, zapirajo jih v zapore, pretepajo, ubijajo …
Ko najini istospolno usmerjenih prijatelji iz Nemčije, Amerike ali Anglije govorijo o svojih življenjih, se nama zdi, kot da živijo v drugem svetu. Zagotovo imajo tudi oni tak občutek, ko jima govoriva o življenju v Rusiji.

Prihodnost za naju je preprosta. Morava oditi.

2 Irina (27) in Antonia (31)

Skupaj sva štiri leta. Še vedno zaljubljeni.

Geji in lezbijke v Rusiji nimamo nobenih pravic. S sprejetjem novih zakonov je najina zveza nekje med legalnim in ilegalnim. Vse skupaj je zelo žalostno.

Želiva si, da bi najina mala družina ostala skupaj. Če bova imeli srečo, bova nekoč imeli otroka.

3 Viktoria (24) in Daša (27)

Zunaj se vedno drživa za roko in se poljubljava na lica. Včasih ujameva kakšen pogled in enkrat je nekod za nama metal kamenje, ker sva se skozi park sprehajali z roko v roki.

Družba ima precej agresiven odnos do homoseksualnosti. Predvsem zaradi tega, ker naša vlada spodbuja homofobijo.

Najino življenje v St. Petersburgu nama je všeč, čeprav razumeva, da ljudje, kot sva midve, tu ne morejo živeti mirnega življenja. Upava, da bova nekoč imeli psa pasme Jack Russell. Za zdaj pa si želiva le preproste človeške sreče.

4 Katerina (20) in Zhanna (25)

Ljudje naju gledajo z mešanico presenečenja in neodobravanja, ko si v javnosti izkazujeva nežnosti. Za Zhanno včasih vprašajo: »A je to fant?«

Položaj človekovih pravic v Rusiji je vse slabši. Upava, da bo nekoč ta dežela svobodna in srečna, a politike, ki jih udejanja naša vlada, ne vodijo v to smer.

Načrtujeva selitev v Evropo. Tako bova lahko živeli polno življenje in se prenehali skrivat.

5 Olga (32) in Ulia (28)

Čeprav se v mestu počutiva svobodnejši, si nežnosti v javnosti izkazujeva samo takrat, kadar sva prepričani, da so okrog naju strpni ljudje. V Rusiji ni gejevskih in lezbičnih pravic. Če se boriš zanje, se zdi, kot da si v kriminalni kabarejski predstavi, v kateri ne želiš igrati.

Za zdaj si želiva le živeti.

6 Taša (33) in Ksenia (39)

Skupaj sva leto in pol.

V javnosti si izkazujeva naklonjenosti z določeno mero razumnosti. Nikoli nisva imeli nobenih negativnih izkušenj, a v Rusiji geji in lezbijke nimamo nobenih pravic.

Trenutno iščeva pot, po kateri bi lahko pobegnili od tu.

7 Kate (29) in Nina (32)

Združila ju je tragedija. Kate je na ladji, ki se je zaletela v drugo ladjo, praznovala rojstni dan svojega prijatelja. Umrlo je šestnajst ljudi. Kate je preživela, Nina pa je bila med tistimi, ki so prihiteli na pomoč.

Potrebovali sva pet mesecev, preden sva si priznali, da sva zaljubljeni in želiva biti skupaj.

Najina prihodnost trenutno ni gotova. Čeprav si ne želiva vojne ali revolucije, se ne želiva skrivati. A v Rusiji je to trenutno povsem nemogoče.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Evropsko sodišče za človekove pravice utira pot k enakopravnosti

Počasi stopicamo proti enakopravnosti na področju družinskega življenja. Prejšnji teden je namreč...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja