Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji

Ob mednarodnem dnevu boja proi homofobiji, bifobiji in transfobiji pri uredništvu Narobe bloga v celoti objavljamo izjavo za javnost Društva informacijski center Legebitra.

___________________________________________________________________

OB MEDNARODNEM DNEVU BOJA PROTI HOMOFOBIJI, BIFOBIJI, TRANSFOBIJI

17. maja obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji. Dogodki po svetu danes potekajo pod sloganom “Ljubezen naredi družino (Love makes a family)”.

Verjamemo, da si družino ustvari vsak_a posameznica_k sam_a in da so za družinske odnose ključni ljubezen, spoštovanje in sprejemanje.

Homofobija, bifobija in transfobija prizadanejo tako LGBT-osebe (lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe) kot njihove otroke, partnerke_je, starše in ostale bližnje osebe. Škodljive so za celotno družbo, saj ustvarjajo sovražnost, nasilje in razlikovanje med osebami in oblikami družin.

V Društvu Legebitra želimo ob današnjem dnevu izraziti zaskrbljenost nad dejstvom, da se na naš svetovalni telefon še vedno obrnejo mlade osebe, ki so ob razkritju svoje spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza v družini, šoli ali širši družbi tarča tako psihičnega kot fizičnega nasilja, so zaradi tega nezaželene ali se celo znajdejo na cesti.

Prav tako nikakor ne gre prezreti ugotovitve raziskave o vsakdanjemu življenju gejev in lezbijk iz leta 2014 (Mirovni inštitut), kjer je 30 % respondentk_ov dejalo, da so bile_i zaradi svoje spolne usmerjenosti v času šolanja diskriminirane_i ali celo nadlegovane_i. Še bolj zaskrbljujoči so podatki raziskave o potrebah transspolnih oseb iz leta 2015 (Zavod TransAkcija in Društvo Legebitra), kjer je celo 69 % respodnentk_ov dejalo, da so že doživele_i diskriminacijo zaradi svoje spolne identitete in/ali izraza.

Tudi svetovne novice so vse prej kot pozitivne. Zadnje mesece celotno svetovno javnost pretresajo zgodbe LGBT-oseb v Čečeniji. Ob osebnih izpovedih gejev, ki so jih ugrabile_i sredi noči, odpeljale_i v taborišča in zaradi njihove spolne usmerjenosti mučile_i, bi morale vse sodobne države in mednarodna skupnost ostro pritisniti na ruske in čečenske oblasti, da nemudoma prenehajo z nečloveškimi dejanji. Oblasti naj bi tudi pozivale njihove družine, da naj same poskrbijo za svoj ugled, zaradi česar naj bi prihajalo tudi do umorov iz časti.

Simon Maljevac, predsednik društva Legebitra: “Ob svetovnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji želimo opomniti, da sovražnost, diskriminacija in nasilje zaradi spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza v sodobni družbi ne bi smele imeti prostora in jih morajo oblasti, družba in izobraževalne ustanove ostro obsojati in hkrati okrepiti svoja dejanja v boju proti vsem različnim oblikam homofobije, bifobije in transfobije.”

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

KamAlaCard: Alice in Chocolateland

Klub Tiffany četrtek, 7. 11. 2013, ob 21h 7.11. 2013 se bo...
Read More