Spletna nanizanka o lezbičnih odnosih

Starting From Now  (Avstralija, 2014–2016)

Režija in scenarij: Julie Kalceff

Igrajo: Sarah de Possesse, Rosie Lourde, Lauren Orrell, Bianca Brade, Julia Billington, Linda Grasso, Clementine Mills

Ko sem po lanskoletnem ogledu nekaterih lezbičnih filmov že mislila, da me skoraj nič več ne more pozitivno presenetiti in da morda ne bomo nikoli doživele_i kaj boljšega kot je bil L-word, v katerem je bila prikazana paleta različnih in raznolikih lezbičnih likov, sem ta vikend odkrila odlično avstralsko spletno nanizanko Starting From Now, ki prav tako predstavlja raznolikost na ‘lezbičnem odru zgodb življenja’. Končno po dolgem času odlično narejene in odigrane zgodbe, v kateri se prepletajo tri glavne lezbične zgodbe štirih žensk, v kateri se vse vrti okoli dveh glavnih junakinj (Kristen in Darcy) in ene sprva prijateljice ene od glavnih junakinj (Steph).

Predvsem pa gre za to, da so zgodbe, kar je odlika odlične nanizanke ali filma, verjetne, zato se gledalec_ka lahko vživi in podoživi dogodke določenega lika in njegove usode ter ga prenese (projicira) na lastne življenjske izkušnje, prepričanja in celo svetovni nazor. Drugi predpogoj, da se to zgodi, pa so odlična režija, igra in nenazadnje produkcijski pogoji. V tej nanizanki so se morale_i kar precej potruditi za slednje, saj sta se režiserki, ki je bila sprva tudi sama producentka, v drugi in tretji sezoni kot producentki pridružili še dve igralki, Rosie Lourde in Lauren Orrell. Po tem, ko je gledanost presegla 30 milijonov ogledov,  so za četrto in peto sezono dobile_i tudi državno in zasebno financiranje ter zadnji dve sezoni posnele_i za televizijo.

Da v določeni nanizanki lahko prepoznaš svoj svetovni nazor, lahko razberemo iz več vidikov. Najprej je pomembno, da v nanizanki ne vidiš zgolj zabave in kratkočasenja, ampak tudi, da ti določena zgradba lika in način pripovedi zgodbe da misliti in da v tej pripovedi prepoznaš določen niz prepričanj, stališč in tudi okusov, po katerih se ravnaš v življenju. V Starting From Now sama prepoznam precej svojih prepričanj in stališč. Eno od teh je strinjanje z režiserko, ko na svojem blogu zapiše, da nanizanka pripoveduje zgodbe žensk o ženskah za ženske in da nanizanka s 30 milijoni ogledov gledalcev_k gotovo dokazuje, da obstaja občinstvo, ki ga zanimajo zgodbe o tem, kako ženske ljubijo druga drugo in vse, kar spada zraven v njihovem zasebnem in poklicnem življenju.

Nanizanka je eden od bolj avtentičnih prikazov življenja lezbijk: kako te ljubijo, tako same sebe kot druge ženske (v nanizanki sicer ne srečamo biseksualk, kvir, fluidinh ali transspolnih žensk). Poleg tega mi je zelo všeč, da so vse izbrane igralke femme. Redkokdaj imamo v lezbični nanizanki opraviti s podobo femme lezbijk. Tudi sicer se v lezbični skupnosti femme lezbijke pritožujejo nad spregledanostjo ter raznimi stereotipi in predsodki, ki jih v skupnosti LGBT doživljajo zaradi svojega videza.

Vsebina nanizanke

Skozi pet sezon s po šestimi deli spoznamo življenje štirih glavnih junakinj Steph Fraser (Sarah de Possesse), Darcy Peters (Rosie Lourde), Kristen Sheriden (Lauren Orrell) in Emily Rochford  (Bianca Bradey), kasneje pa še Rachel (Julia Billington) in Bec (Clementine Mills). Zgodba se začne, ko se Steph Fraser zaradi nove službe grafične oblikovalke v nekem podjetju iz Melbourna preseli v Sydney, kjer se celotna zgodba tudi dodaja. V prvem prizoru jo vidimo, kako išče ulico svoje prijateljice Kristen Sheriden.

Za prvo silo se torej nastani pri prijateljici Kristen (uspešni pravnici v priznanem pravniškem podjetju) in njeni punci Darcy Peters, ki je pravo obesila na klin, sedaj pa kot pisateljica poskuša objaviti svojo prvo knjigo. Kristen in Darcy načrtujeta tudi otroka. A če se je na prvi pogled zdi, da sta Kristen in Darcy res dober par, se čez čas izkaže, da med njima škriplje, predvsem zaradi nepredvidljive in vsepovsod flirtirajoče Darcy.

Na začetku Steph misli, da ima službo zagotovljeno, a je dobila trimesečno poskusno dobo, v času katere mora dokazati, da je uspešna in zna v podjetje pritegniti dovolj klientk_ov, ki bodo zagotovile_i njeno plačo. Na srečo v podjetju spozna sodelavko Emily Rochford, ki ji je pripravljena pomagati, in med njima se takoj začuti obojestranska privlačnost.

A kaj, ko je Steph nehote pred tem začutila privlačnost tudi do Darcy in tudi ta ni imuna na Stephine čare. Še več, izkaže se, da Darcy ni iskreno zaljubljena v Kristen. Steph pa se ne more upreti privlačnosti do Darcy, čeprav je enako privlači tudi Emily oz. bolje rečeno: vsakič, ko se Emily in Steph zbližata, se med njima pojavi Darcy, a tudi Steph ni pri tem le pasivna opazovalka. Iz njene strani namreč prihajajo jasni namigi, da jo Darcy privlači.

Zaplet

Ko Rachel zaloti Steph v postelji z Darcy, se razjezi zaradi Stephinega zavajanja in se pred njo umakne. Steph nekaj časa trpi zaradi dejstva, da je Darcy še naprej s Kirsten. Čez čas se Darcy posvéti, da ne ljubi Kristen, in prekine njuno razmerje, da bi bila s Steph. Steph in Darcy se nato skupaj preselita v drugo stanovanje. Rachel je utemeljeno razočarana, prizadeta in jezna na Steph, ker jo je tako zavajala. A kaj kmalu si poišče novo punco, Becky. Vendar se čez čas izkaže, da je to zgolj prehodno razmerje, in da Kristen v Becky ni resnično zaljubljena.

Kristen je po končanem razmerju z Darcy povsem uničena in težko sprejme konec razmerja. Zapije in celo zlorablja droge, kar jo pripelje do izgube službe in zdravljenja zaradi zasvojenosti. Po odvajanju od alkohola in drog se zaposli v podjetju, ki zagovarja pravice otrok oz. se ukvarja z otroki, ki jih starši zanemarjajo. Zanimivo pa je, da je njena šefinja Rachel ena od tistih, ki jo je srečala v obdobju, ko je bilo Kristen najbolj hudo in jo v takratnem času v klubu po nesreči polila, čeprav se tega dogodka Kristen ne spomni.

Nova ljubezen

Kristen je sprva na trnih, kako se bo odrezala v novi službi. Po nekaj prvih, malce nerodnih korakih ji uspe svojo šefinjo prepričati, da je zaposlila pravo osebo. Rachel jo tudi ves čas spodbuja ter ji govori, da je očitno, da je šla čez nekaj travmatičnega in čez hudo izgubo, a da je prepričana, da bo uspela, saj je slišala, da je pri tem, kar dela, zelo dobra. Rachelino zaupanje v Kristen ji dobro de in res se izkaže, da je odlična pri svojem delu, hkrati pa se Kristen zaljubi v Rachel, ki je sprva do nje zadržana.

Kristen Rachel povabi na zmenek, ki se jima zaradi Rachline zadržanosti izjalovi. Kasneje tudi izvemo zakaj: Rachel ima štiri leta staro hčerko in z bivšo partnerko se ravnokar dogovarjata glede skrbništva. Poleg tega že dolgo ni šla na noben zmenek. A kaj kmalu se izkaže, da obstaja obojestranska privlačnost.

Zgodba Steph in Darcy

Če so se stvari med Rachel in Kristin dobro razpletle, se med Steph in Darcy niso srečno končale. Darcy nekega dne odide in se po mesecu dni prikaže pri Steph brez besede. Izkaže se, da ima Darcy težave s partnerskimi odnosi, kakor tudi s svojo odtujeno materjo, ki, kakor Darcy, rada pogleda v kozarec. A zdi se, da Darcyine težave v partnerskih zvezah ne tičijo le v njenem odnosu z materjo, ampak, kakor se izkaže, njena bolečina in njena intimna, predvsem čustvena odmaknjenost tičita v dejstvu, da je bila pri 14. letih posiljena.

Ko to končno razkrije Steph, se zanjo začne čas celjenja. Steph ji ponudi, da lahko za ta čas ostane pri njej. Darcy si poišče terapevtsko skupino za podporo, kamor hodi in govori o tem, kar se ji je zgodilo. Spozna pa tudi, da je zapravila tako odnos s Kristen kot s Steph, ki se končno sporazume z Emily o tem, da sta zaljubljeni druga v drugo. Zgodba se srečno konča: Emily se končno preseli skupaj s Steph, Kristen pa spozna Rachelino hčerko in na novo začne partnersko razmerje. Darcy ima končno pravo snov za pisanje.

Tisto, kar odlikuje nanizanko, ni le odličen scenarij, kakor že rečeno, katerega odlika je prav verjetnost zgodb, ampak tudi, kako igralke te zgodbe interpretirajo in odigrajo. Igra je nedvomno briljantna. Vsa čustva delujejo pristno, iskreno, ‘surovo’, nepotvorjeno in s katerimi se gledalci_ke z lahkoto poistovetijo. Enako pristno deluje tudi kemija med igralskimi pari.

Skratka, Starting From Now je prava ljubezenska lezbična drama v žlahtnem pomenu besede, v kateri bodo ljubitelji_ce lezbičnih nanizank nedvomno uživale_i.

Viri:

Spletna stran Starting From Now

Video klip I

Video klip II

Tags from the story
More from Katarina Majerhold

Sense8

Nanizanka, ki v zadnjem času najboljše prikazuje kulturno raznolikost in populacijo LGBT...
Read More