Spletna galerija razstave 30” – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb

Izsek iz razstave 30” – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb fotografinje Jasne Klančišar in njene asistentke Maje Ličen.

Ob včerajšnjem Danevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji  so pri Zavodu TransAkcija ustvarile_u spletno galerijo fotografske razstave z naslovom 30” – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb. Pri Zavodu TransAkcija namreč verjamejo, da je del boja proti delegitimaciji in diskriminaciji prav v njihovi vidnosti in vztrajnosti, s katero sporočajo, da si ne bodo dovolile_i biti zatiskane_i v nevidnost zasebnosti.

Razstavo sestavlja sedemnajst portretov, ki želijo »transspolne in cisspolno nenormativne osebe narediti vidne in prikazati njihovo moč in lepoto skozi proces, v katerem sodelujejo portretiranke_ci, fotografinja in asistentka in ki temelji na medsebojnem zaupanju in izbiri portretirank_cev, da so vidne kot želijo biti videne_i v svetu, ki to pogosto onemogoča ali pa jih objektivizira«.

Fotografije so nastale s procesom 30-sekundnega portretiranja, pri katerem, kot za zapisale_i ob razstavi, »iz teme z močnim osvetljevanjem izstopajo silhuete, obrazi in telesa«. Proces tako ustvarja (nov) prostor za transspolne in cisspolno nenormativne osebe, in hkrati »ne potrjuje definicije fotografije kot “ujetega trenutka”, temveč jo redefinira v ustvarjanje, skorajda risanje s svetlobo«.

Razstava je nastala v sodelovanju Zavoda TransAkcija s fotografinijo Jasno Klančišar in njeno asistentko Majo Ličen ob letošnjem Dnevu vidnosti transspolnih oseb (Transgender Day of Visibility), ki ga obeležujemo 31 marca.

Razstavo si lahko ogledate v spletni galeriji >>>

Written By
More from Eva Gračanin

Ustavno sodišče prejelo pritožbo zoper sklep DZ o nedopustnosti referenduma o noveli ZZZDR

Koalicija Za otroke gre! je včeraj na Ustanovno sodišče RS po pošti...
Read More