Ustavno sodišče prejelo pritožbo zoper sklep DZ o nedopustnosti referenduma o noveli ZZZDR

equality

Koalicija Za otroke gre! je včeraj na Ustanovno sodišče RS po pošti poslala pritožbo zoper sklep državnega zbora (DZ), s katerim je ta odločil, da ne bo razpisal referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Pri omenjeni koaliciji menijo, da je pri sprejemanju novele prišlo do postopkovnih neustavnosti in nezakonitosti, da je sama novela protiustavna, da ne odpravlja neustavnosti na področju človekovih pravic in da je v postopku prišlo tudi do posega v pravico do odločanja na referendumu.

Po poročanju Radia Slovenija so iz ustavnega sodišča sporočili, da imajo pred odločanjem o referendumu prednost pritožbe v primeru Patria, s katerimi se zdaj ukvarjajo ustavne sodnice in ustavni sodniki.

Novela ZZZDR, ki jo je v DZ vložila Združena levica, sicer odpravlja neenako obravnavno istospolnih parov. Pravna analiza položaja istospolnih partnerstev ter starševstva, ki so jo pripravile štiri pravnice in en pravnik, je pokazala, da je diskriminatornih skoraj 70 zakonov, in sicer vsi ključni sistemski zakoni, ki predstavljajo temelj za celotno pravno ureditev v Sloveniji. V teh primerih gre za neenakost pravic za istospolne pare, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi: od premoženjskih, socialnih, družinskih do delovnih razmerij.

Urednica zbornika Pravni položaj istospolnih partnerstev in starševstva v Slovenij dr. Barbara Rajgelj je dejala: »Seveda bi lahko spremenili vseh teh skoraj 70 zakonov v dvajsetih letih, ampak ljudje živijo sedaj in že sedaj je potrebna sistemska ureditev. Sprememba Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih predstavlja takšno sistemsko rešitev.«

 

Več o pravnem položaju istospolnih partnerstev in starševstva >>>

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

»Deli svojo zgodbo« – depatologizacija transspolnih identitet

Krovna nevladna organizacija za področje transspolnosti TGEU – Transgender Europe ob Mednarodnem...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja