V šovu Bar proti vsakršnemu nasilju, o upravičevanju nasilja pa nič

stop nasilju

V noči iz zadnje marčevske sobote na nedeljo se je v resničnostnem šovu Bar na Planet TV, zgodil homofobni napad na enega od tekmovalcev. S policije so prejšnji teden sporočili, da ima dogodek elemente kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper človekove pravice in svoboščine in iz poglavja kaznivih dejanj zoper javni red in mir ter da policistke in policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v predkazenskem postopku.

Spletni portal www.planet.si je o nasilju med drugim poročal, da so neznanci fizično napadli in s smrtjo grozili tekmovalcu resničnostnega šova, Emija Nikočevića, ko je bil ta v kadilnici. Incident se je zgodil okoli tretje ure zjutraj, ko se je Bar zaprl in gostov v njem ni bilo več. Po pisanju omenjanega spletnega portala so neznanci izkoristili trenutek, ko je šest varnostnikov pospremilo še zadnje obiskovalke in obiskovalce do izhoda.

Da ni šlo za »le« barski pretep, ki sodi pod kršenje javnega reda in miru, ampak homofobno nasilje, je razvidno iz posnetka, ki je objavljen na strani facebook Bar na Planet TV (30 . 3.). V njem ena od sotekmovalk, Sanja Kerić, pravi: »V kadilnici se je zgodil tipičen primer homofoba.« Po informacijah gledalk in gledalcev resničnostnega šova, ki smo jih pridobili za Narobe blog, pa naj bi vsaj eden od napadalcev za Nikočevića uporabil zmerljivko, ki se je nanašala na njegovo spolno usmerjenost. Po omenjenem homofobnem nasilju sta se, kot je razvidno iz oddaje z dne, 30. 3. 2015, dva sotekmovalca, Rene Šantić in Joel Srbu, z napadalcem oz. napadalci objemala, jih trepljala po ramenih in s tem izražala razumevanje.

Katja Klavora, vodja projektov v marketingu in odnosih z javnostmi pri Planet TV-ju je na naša poizvedovanja o sankcijah za vse vpletene v nasilje sporočila: »Vsakršno nasilje v resničnostnih šovih na naši televiziji jemljemo izredno resno, tako je bilo tudi v tem primeru. Napad na Emija smo prijavili pristojnim organom, ki bodo ukrepali v svojih pristojnostih in raziskali celotno dogajanje. Poleg tega smo tudi varnostni službi naročili, da so še bolj pozorni na varnost Emija in Nejca (Rek, sotekmovalec – op. a.). V Baru in ostalih resničnostnih šovih na naši televiziji veljajo najstrožji kriteriji, ko se pojavi nasilje, nenazadnje smo tudi iz Kmetije: Nov začetek tekmovalca izključili zaradi nasilja.« Na vprašanje »Kako boste oz. ali ste sankcionirali oba sotekmovalca, ki sta krivdo za homofobno nasilje pripisala žrtvi nasilja in napadalce po napadu še naprej podpirala?« nismo dobili odgovora.

Iz odgovora Klavore je razvidno, da se tudi pri Planet TV-ju zavedajo, da je šlo v omenjenem primeru za homofobno nasilje, saj so varnostni službi naročili, da so še bolj pozorni na varnost dveh tekmovalcev, ki svojo spolno usmerjenost definirata kot neheteroseksualno. Kljub temu in prijavi na policijo grenak priokus ostaja.

Zavoljo argumenta žrtvi nasilja spremenimo osebno okoliščino. Recimo, da bi nekdo udaril sotekmovalko, torej žensko, in ji pri tem grozil s smrtjo. Po tem incidentu pa bi nekatere sotekmovalke in/ali nekateri sotekmovalci objemali in po ramenih trepljali napadalca ali napadalko. Bi odgovorni pri Planet TV-ju enako brezbrižno ignorirali vprašanje o sankcioniranju sotekmovalk in sotekmovalcev, ki so izkazovali razumevanje za nasilje?

Zapisati, da »vsakršno nasilje v resničnostnih šovih na naši televiziji jemljemo izredno resno«, je enostavno. Ravnati v skladu s temi besedami, pa je očitno precej težje. Po naših informacijah namreč ne Šantić ne Srbu nista bila kaznovana, ker sta podpirala napadalce. Ustvarjanje okolja, v katerem posamezniki ali posameznice nasilje iz sovražnosti na podlagi katerekoli osebne okoliščine brez posledic lahko podpirajo, je nesprejemljivo. Pri tem se kaže tudi zastrašujoče nerazumevanje nasilja – kot da so nasilje samo pesti in grožnje, ustvarjanje sovražnega okolja, v katerem je nasilje sprejemljivo, pa ni nič takega.

 

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni bil izglasovan

Včeraj državne svetnice in državni svetniki s 23 glasovi proti in 14...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja