Podeljena prva certifikata »LGBT prijazno«

LGBT-prijazno logo

Mestna občina Ljubljana je v torek podelila prva certifikata Mestne občine Ljubljana »LGBT prijazno«. Prejemnika sta Mestna uprava MOL in Zdravstveni dom Ljubljana. Obe instituciji se ob tem zavezujta, da bosta zagotavljali: boljše razumevanje temeljnih človekovih pravic LGBT-oseb, vključujoče okolje za LGBT-sodelavce in sodelavke, dvig osveščenosti zaposlenih pri zagotavljanju ponudbe in storitev za LGBT-uporabnice in uporabnike ter povečanje občutljivosti za zaznavanje kršitev pravic LGBT-oseb v delovnem in uporabniškem okolju.

Kot so na spletni strani Mestne občine Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, so se za projekt odločili zato, ker se mestna občina »s svojimi aktivnostmi posveča različnim ranljivim skupinam, med njimi tudi lezbični, gejevski, biseksualni in transspolni (LGBT) skupnosti«. Pojasnili so, da se LGBT-osebe »soočajo z zadregami, problemi in diskriminacijo, ki je heteroseksualne osebe včasih niti ne opazijo, saj izhajajo iz svojega stališča in jim je tak pogled samoumeven (npr. pogovor o partnerju oziroma partnerici, pogovor o otrocih)«.

Certifikat »LGBT prijazno« lahko zainteresirana organizacija (s statusom zasebne ali javne pravne osebe) pridobi na podlagi prijave in po izpolnitvi dveh kriterijev: izobraževanje vodstvenega kadra ter prenos znanj na svoje sodelavce in sodelavke. Mestna občina Ljubljana bo na podlagi izpolnjenih kriterijev organizaciji podelila certifikat »LGBT prijazno« v obliki listine ter nalepke in plakata »LGBT prijazno« za namestitev na vidno mesto ob vhodu v organizacijo. Po prejemu certifikata bo vodstvo organizacije skrbelo, da se bo ideja o enakem pristopu do vseh in zagotavljanju temeljnih človekovih pravic upoštevalo med zaposlenimi in navzven do strank.

Predviden je tudi postopek pritožbe, če organizacija s certifikatom ne uresničuje svojih zavez. Zaposlene in zaposleni ter uporabnice in uporabniki storitev se v teh primerih lahko obrnejo na Komisijo za LGBT certifikat Mestne občine Ljubljana.

Komisija obravnava vse pripombe in komentarje uporabnic in uporabnikov storitev ter zaposlenih, ki so bili oddani. V primeru negativnih komentarjev imetnika certifikata najprej opozori, pri večjih kršitvah pa lahko certifikat odvzame.

Projekt »LGBT prijazno« izvaja Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z Društvom informacijski center Legebitra, Sekcijo ŠKUC LL in Zavodom za kulturo raznolikosti Open.

 

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Volitve v EP 2019: Stranke in liste o pravicah LGBTI

Pred volitvami v Evropski parlament smo pri uredništvu Narobe bloga različnim političnim...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja