Združeni narodi tolerirajo homofobične usmrtitve?

paradaindija

paradaindija16. novembra je tretji odbor Generalne skupščine Združenih narodov izglasoval amandma, ki spreminja zakonodajo na področju arbitrarnih usmrtitev oziroma usmrtitev, ki se dogajajo brez predhodnih sodnih postopkov. Leta 2008 so Združeni narodi med prepovedi tovrstnih usmrtitev uvrstili tudi tiste, ki se dogajajo na podlagi spolne usmerjenosti žrtev. Pred kratkim sprejet amandma pa je iz zakonodaje odstranil zapis, da je potrebno kriminalizirati usmrtitve, storjene iz sovraštva do istospolno usmerjenih.

Na ta zaskrbljujoč ukrep mednarodne institucije, ki med svoje pomembnejše naloge uvršča ravno zaščito človekovih pravic, je opozorilo Združenje britanskih muslimanov. Na svoji spletni strani so zapisali, da z odstranitvijo tega člena Združeni narodi pošiljajo napačno sporočilo tistim režimom, ki dopuščajo takšno barbarsko prakso. S tem Združeni narodi prav tako sporočajo, da zaščita ljudi, ki so trpinčeni zavoljo lastne spolne usmeritve, ni več v njihovi pristojnosti oziroma gre pri tem za problem drugotnega pomena. Združenje Države članice Generalne skupščine poziva k zavrnitvi tega sklepa, ki bo dokončno sprejet v decembru.

Da do tovrstne odločitve Združenih narodov ne bi moglo prit ob bolj neprimernem času, nas opozarja tudi novo izdano poročilo organizacije Human Rights Watch z naslovom »Fear for Life: Violence against Gay Men and Men Perceived as Gay in Senegal«. Poročilo dokumentira že znan »afriški trend«, ki je v preteklih mesecih postal znan predvsem preko Ugande in pri katerem gre za zaostrovanje že uzakonjene homofobije. 

Čeprav so zakoni, ki kriminalizirajo homoseksualne odnose v »ne-zahodnih« delih sveta, globoko zakoreninjen ostanek kolonialne preteklosti, obstajajo primeri pozitivnega napredka. Indija je po lanskoletni odstranitvi člena 377, ki je kazensko preganjal homoseksualnost, v prejšnjem tednu prvič svobodno izvedla Parado ponosa. Ulice Delhija je v mavrične barve odela približno dva tisoč glava množica (na sliki).

Mihael Topolovec

Več:

Izjava Združenja britanskih muslimanov >>>

Human Rights Watch >>>

Parada ponosa v Delhiju >>>

Written By
More from Uredništvo

Zlato na letošnjih Eurogames

Reprezentanca Out in Slovenije se je z letošnjih evropskih športnih iger Eurogames,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja