Obdolženci za napad na Open danes pred sodiščem

mitja1

mitja1Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je danes potekala glavna obravnava v zvezi z junijskim napadom na Cafe Open. Pred sodiščem so nastopili obdolženi: brezposelni Marko Kous, dijak 3. letnika srednje prometne šole Jan Stenovec in študent 2. letnika Filozofske fakultete Jernej Šercer ter oškodovanec in priča, samostojni novinar in aktivist Mitja Blažič.

Marko Kous, ki je v priporu od 1. julija, se na obravnavi ni hotel zagovarjati, prav tako ni želel odgovarjal na vprašanja sodišča, tožilstva in obrambe. Vztrajal je pri povedanem v preiskavi in dodal, da dejanja obžaluje. Pri povedanem pred preiskovalnim sodnikom je vztrajal tudi Jan Stenovec, sicer v hišnem priporu od 2. julija. Povedal je, da dejanja obžaluje. Tudi Jernej Šercer, ki je v priporu preživel 2 meseca, zdaj pa je v hišnem priporu,  je vztrajal pri povedanem v fazi preiskave, na vprašanja ni odgovarjal, je pa dejanja na dan napada obžaloval. Vsi obdolženi so se oškodovancu opravičili.

Na glavni obravnavi je kot priča in oškodovanec nastopil napadeni Mitja Blažič. Ta je še enkrat podrobno pojasnil dogajanje ob napadu in po njem, odgovarjal je na vprašanja sodišča, tožilstva, svoje zagovornice in treh odvetnikov obrambe in sprejel opravičilo obdolženih. Na obravnavi je Blažič vložil odškodninski zahtevek za telesne telesne in duševne bolečine, strah, razžalitev dobrega imena in časti ter kršitve osebnosti in dostojanstva v višini 10.000 EUR.  V kazenski zadevi so konec januarja in v začetku februarja prihodnje leto predvidene še 3 obravnave.

Spomnimo, skupina nasilnežev je 25. junija letos, na dan državnosti, z gorečimi baklami, kamenjem in palicami napadla gejem in lezbijkam prijazen lokal Cafe Open, v katerem se je prav takrat v okviru tedna parade ponosa 2009 odvijal literarni večer. V napadu so med drugim pretepli aktivista za pravice istospolno usmerjenih Mitjo Blažiča. Policija je teden dni po napadu prijela tri osumljence: Marka Kousa, Jana Stenovca in Jerneja Šercerja. Zoper nje so po uradni dolžnosti vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj: javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti; nasilništva in povzročitve splošne nevarnosti. Za omenjena kazniva dejanja je zagrožena kazen od dveh do osmih let zapora.

Foto: Črt Majcen. Vir: www.ljudmila.org/siqrd

Več:

Daljše poročilo na Dnevniku >>>

Written By
More from Uredništvo

Poletno gledališče na Festivalu Ljubljana

Ker so slovenska gledališča poleti zaprta, ljubiteljem gledališč, plesa ipd. ostanejo v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja