Novosti v pravilniku o RIPS

poroka

porokaZačel je veljati Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, ki je bil v Uradnem listu št. 91/2011 objavljen 14. novembra 2011. Omogoča vpis v tujini sklenjene ali registrirane istospolne partnerske skupnosti v matični register v Sloveniji. Pravilnik omogoča tudi vpis prenehanja sklenjene ali registrirane istospolne partnerske skupnosti v tujini v matični register na podlagi javne listine ali odločbe tujega organa.

Pristojni organi v Sloveniji so na podlagi stare različice pravilnika od parov, ki so sklenili ali registrirali istospolno partnersko skupnost v tujini, za vpis skupnosti v matični register zahtevali še registracijo v Republiki Sloveniji. Pri tem se je pojavila težava, saj morata oba partnerja/obe partnerki pred registracijo upravni enoti predložiti listine, ki dokazujejo, da noben/nobena od bodočih partnerjev/partnerk v tujini ni sklenil/-a ali registriral/-a partnerske skupnosti oz. da je sklenjena ali registrirana partnerska skupnost prenehala.

Omenjene določbe starega pravilnika so bile diskriminatorne, saj pristojni organi od heteroseksualnih parov, ki so sklenili zakonsko zvezo v tujini, za vpis v matični register niso zahtevali in ne zahtevajo ponovne sklenitve zakonske zveze v Sloveniji.

Za vse pare, ki vpišejo istospolno partnersko skupnost v matični register, velja slovenskih pravni red, ki ureja to področje, se pravi Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti – ZRIPS.

Spremembe pravilnika >>>

Pravilnik >>>

Written By
More from Uredništvo

Izšla je dvajseta številka revije Narobe

V novi številki Narobe lahko preberete veliki intervju z dr. Anjo Kopač...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja