Amazon cenzurira gejevske in lezbične knjige

 Spletna prodajalna Amazon se je odločila, da s svojih seznamov knjig, ki jih razvrščajo glede na prodajo, umaknejo tako imenovane »knjige za odrasle«. To pomeni, da se naslovi teh knjig ne bodo več izpisovali med prvimi zadetki, ko bomo po spletni prodajalni brskali po določenih ključnih besedah. Tovrstno razvrščanje je pomembno tudi za avtorje knjig: višje mesto na lestvici pomeni večjo verjetnost, da bo določena knjiga ponujena spletnemu nakupovalcu. Amazon je s tem želel uvesti družini prijazno nakupovanje.

In kaj se je zgodilo? S seznama so odpadle gejevske in lezbične knjige, ne glede na seksualno eksplicitnost. Na seznamu tako ni več knjige Jeanette Winterson Pomaranče niso edini sad (v slovenskem prevodu je knjiga izšla pri Vizibiliji), klasične gejevske zgodbe Maurice EM Forsterja in z Bookerjevo nagrado nagrajenega romana Alana Hollinghursta Linija lepote, ki je prav tako preveden v slovenščino in smo ga predstavili v prvi številki Narobe. To so le trije naslovi v množici knjig, ki jih je doletela Amazonova cenzura.

Amazon pri svoji cenzuri ni dosleden. Fryjeva avtobiografija Moab Is My Washpot je v žepni vezavi označena kot »gejevska knjiga«, zato ni več na seznamu, v trdi vezavi pa kot »spomini«, zato je v tej različici ostala na seznamu.

Na Amazonovo novo politiko so se že odzvali avtorji in bralci. V spletni peticiji, ki jo je podpisalo že več kot 20.000 posameznikov in posameznic, zahtevajo, da Amazon pojasni svoje nedosledno politiko postavljanja in brisanja knjig s seznamov.

Written By
More from Uredništvo

George in Gilbert v Zagrebu

Gilbert in George, kontroverzna umetnika, podobna Sinu človekovem Reneja Magritta, vedno v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja