Homofobi v Sirupu

sirup

sirupPriljubljeni zagrebški klub Sirup, v katerem se pogosto zbirajo tudi geji, je bil prejšnji konec tedna zopet priča krvavemu homofobičnemu napadu. Žrtve sta bila dva mladeniča, ki sta se v nedeljo udeležila zabave ob noči čarovnic. Po pisanju Večernjega lista sta napad zakrivila dva nasilneža (šestindvajsetletni Kristijan O. in štiriindvajsetletni Josip E.), ki sta žrtvi napadla na stopnicah pred klubom in ju s palicama večkrat udarila po glavi, ju popršila s solzivcem in enega od njiju tudi porezala z razbito pivsko steklenico. Napadena moška sta utrpela lažje poškodbe, oba sta dobila kar nekaj modric, eden pa je potreboval tudi zdravniško pomoč in je dobil šive na obrazu, roki in prsih. Oba sta v svojih izjavah za medije obsodila ravnanje policistov, ki so se takrat nahajali v policijskem vozilu, parkiranem vsega dvajset metrov od kraja incidenta. Eden od napadenih gejev je povedal, da je vpil na pomoč, vendar se policisti niso odzvali vse do tedaj, ko je okrvavljen stopil prav pred njihovo vozilo. Takrat so se le odpravili za storilcema in ju tudi prijeli, trenutno pa sta v priporu zaradi suma kaznivega dejanja napada iz sovraštva.

oat: left; margin-right: 5px;” class=”outline” alt=”sirup” src=”images/stories/sirup.jpg” height=”118″ width=”200″ />Priljubljeni zagrebški klub Sirup, v katerem se pogosto zbirajo tudi geji, je bil prejšnji konec tedna zopet priča krvavemu homofobičnemu napadu. Žrtve sta bila dva mladeniča, ki sta se v nedeljo udeležila zabave ob noči čarovnic. Po pisanju Večernjega lista sta napad zakrivila dva nasilneža (šestindvajsetletni Kristijan O. in štiriindvajsetletni Josip E.), ki sta žrtvi napadla na stopnicah pred klubom in ju s palicama večkrat udarila po glavi, ju popršila s solzivcem in enega od njiju tudi porezala z razbito pivsko steklenico. Napadena moška sta utrpela lažje poškodbe, oba sta dobila kar nekaj modric, eden pa je potreboval tudi zdravniško pomoč in je dobil šive na obrazu, roki in prsih. Oba sta v svojih izjavah za medije obsodila ravnanje policistov, ki so se takrat nahajali v policijskem vozilu, parkiranem vsega dvajset metrov od kraja incidenta. Eden od napadenih gejev je povedal, da je vpil na pomoč, vendar se policisti niso odzvali vse do tedaj, ko je okrvavljen stopil prav pred njihovo vozilo. Takrat so se le odpravili za storilcema in ju tudi prijeli, trenutno pa sta v priporu zaradi suma kaznivega dejanja napada iz sovraštva.O dveh nasilnih mladeničih poročajo tudi drugi obiskovalci kluba. Ena izmed prič dogodka je ob izhodu naletela na vidno pijana in agresivno razpoložena mladeniča, ki sta pristopila k njemu in ga vprašala, ali je peder, saj da sta prišla »mlatit pedre«. Ko jima je zabrusil, naj ga pustita pri miru, sta menda sama prišla do ugotovitve, da »sigurno ni peder, ker je normalno oblečen«, nato pa sta se odpravila proti klubu. Priča ni mogla potrditi, ali sta v klub tudi vstopila.

Lastniki kluba so obsodili vsakršno homofobijo in izjavili, da nameravajo v bodoče  bolj intenzivno sodelovati s policijo in tako preprečiti takšne incidente v klubu in njegovi okolici. Postavlja se sicer vprašanje, kaj so v tem času počeli varnostniki, mnogi pa negodujejo tudi nad klubsko, menda zgolj navidezno gejem prijazno politiko. Lastniki naj bi sicer razmišljali o nakupu nadzornih kamer, kar bi bilo ob pogostih homofobičnih incidentih v povezavi s klubom Sirup več kot dobrodošlo.

Zagrebška policija je potrdila, da sta napadalca obtožena zločina iz sovraštva in da je postopek na sodišču že v teku. (Vir: www.queer.hr)

Janis
Written By
More from Uredništvo

Novice od tu 15

Homofobija na vsakem koraku Na spletni strani Open.si so prvi poročali o...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja