Berlin v obdobju 1920-1930 in poslušalnica z Marlene Dietrich

berlins-lesbische-frauen-205x300

berlins-lesbische-frauen-205x300Lezbično-feministična univerza vas vabi v soboto, 9. junija 2012, ob 18.00 v klub Tiffany na četrti del cikla Lezbične skupnosti v času in prostoru – Berlin v obdobju 1920-1930.

Tokrat se bomo vrnile v Berlin v čas Weimarske republike (1918-1930 oz. do vzpona nacizma), ki je veljal za »svetovno lezbično prestolnico« in bil središče lezbičnega kulturnega udejstvovanja tistega časa v Nemčiji in širši regiji. Pobliže se bomo seznanile z družbeno situacijo in s pestrim lezbičnim življenjem, ki je s številnimi bari in klubi, revijami in časopisi ter drugimi oblikami druženja, ponujal lezbijkam tistega časa prostor svobode.

Doma preberite odlomek The female scene (str. 50-54) iz A History of Homosexsuality in Europe avtorice Florence Tamagne, prispevek The lost lesbian bars of Weimar Berlin in članek Berlin’s Lesbische Frauen.

– glasbena poslušalnica z Marlene Dietrich

Marlene Dietrich (1901-1992) je bila legendarna nemška performerka, pevka in igralka. Pričela je z odmevnimi vlogami v berlinskih kabarejih. Slavna je postala z vlogo Lole Lole v nemškem filmu Modri angel leta 1930. Pred drugo svetovno vojno je migrirala v ZDA, kjer je nastopila v legendarnih filmih, med drugim v filmu Maroko, kjer v podobi nove, emancipirane ženske flirta in poljubi gledalko iz občinstva. V filmu Kraljica Kristina je igrala vlogo lezbične kraljice Kristine iz Švedske. Sama je imela mnogo lezbičnih zvez, med njimi s šansonjerko Edith Piaf in igralko Mercedes de Acosta.
Lezbična novinarka in obiskovalka pariških krogov z levega brega Jannet Flanner je izjavila, da je bila Marlene Dietrich, po švedski kraljici Kristini pred 300 leti, prva ženska, ki se je oblekla v moško obleko, zaradi česar vlada pozorno bdi nad njenim delovanjem in obnašanjem.
Dietrich je med drugo svetovno vojno ostro kritizirala nacistično vlado. Večkrat je nastopala pred antifašističnimi zavezniki na vojnih območjih. Po 1970ih se je umaknila z odra in do smrti živela v Parizu.

Prisluhnile bomo njenim najbolj znanim delom iz 1920ih in 1930ih. Marlene je prvič opozorila nase v duetu Wenn die beste Freundin (Ko moja najboljša prijateljica) iz berlinskega kabareta Vse leži v zraku (1928), ki ga je zapela skupaj z Margo Lion. Pesem implicira lezbični odnos med protagonistkama, tako je popevka Wenn die beste Freundin v berlinskih skupnostih 1930-ih postala lezbična himna.
Prisluhnile bomo tudi pesmi Das Lila Lied (Vijolična pesem), drugi nemški gejevsko-lezbični himni iz leta 1921.

Vabljene!

Za odlomek pišite na naš e-mail lezfemuniverza@gmail.com.
Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen ženski prostor, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim.
Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Written By
More from Uredništvo

Gaymerji kot “nova” subkultura

Cafe Kolaž, Gornji trg 15, Ljubljana torek, 10.3.2015 ob 20.00 Študent kulturologije,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja