Deveta Parada ponosa

parada1

parada1V Ljubljani je danes potekala deveta parada ponosa, ki je nosila naslov “rEvolucija ljubezni” in je bila tokrat povsem zaznamovana s četrtkovim homofobičnim napadom v Cafeju Open. Parade se je udeležilo veliko več ljudi kot lansko leto, med njimi tudi nekaj predstavnikov političnega vrha – predvsem notranja ministrica Katarina Kresal in ljubljanski župan Zoran Janković. Medtem ko so četrkov napad obsodile takorekoč vse stranke na levici in desnici, akademski, pisateljski svet in nevladne organizacije, pa tudi ministrici Kresal in Širca in varuhinja človekovih pravic, pa se na napad še vedno nista odzvala predsednik države Türk in predsednik vlade Pahor.

Ljubljanski župan se je v govoru na Paradi ponovno opravičil za homofobičen napad in se zavzel za to, da Ljubljana ostane odprto mesto. Katarina Kresal, ki je poleg Mitja Blažiča požela največji aplavz in odobravanje udeleženk in udeležencev Parade, je med drugim obljubila, da bodo na policiji vodili statistiko homofobičnega nasilja in da se bo na torkovem sestanku na vladi zavzela za popolno izenačitev raznospolnih in istospolnih parov in družin v novem družinskem zakoniku. Blažič se je zahvalil za vso podporo, ki jo v zadnjih dveh dneh dobiva, Natasa Sukič, slavnostna govornica v imenu lgbt-skupnosti pa je opozorila na ponavljanje zgodovine: leta 2001 homofobičen incident v Cafe Galeriji, ki je bil povod za prvo parado ponosa v Sloveniji, leta 2009 pa homofobičen napad v Cafe Open. Poudarila je, da se je slednje dogodilo, ker v vmesnem času ni bilo storjenega dovolj, predvsem s strani tistih, ki najbolj gosposko sedijo za skupno mizo.

jankovi

Program Parade, ki je z Metelkove krenila proti parlamentu in vladni palači, osrednje dogajanje pa je bilo na Starem trgu v Ljubljani – tam, kjer je potekala prva Parada ponosa – so popestrili Martina Ipša, hrvaški LeZbor, kralji preobleke Taii, Eros in Mr. Travis, pa kraljici preobleke Anastasia in Afrodita in DJ Luka May.

Parado je letos prvič v zgodovini parad v Sloveniji zmotil naliv, ki pa je vendarle imel simbolno sporočilo: dež je pogasil ogenj, ki so ga v četrtek zanetili homofobi pred Cafejem Open. Častno pokroviteljstvo nad letošnjo parado ponosa sta letos sicer prevzela predsedujoči Svetu Evrope in zunanji minister Samuel Žbogar in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Foto zgodba s Parade ponosa

pp09-004

pp09-014

pp09-016

Mitja Blažič in Katarina Kresal

skupna


kresal

Katarina Kresal si je nadela nalepko britanske organizacije Stonewall, ki pravi: “Nekateri ljudje so homo. Preboli!”

Parada09032

pp09-012

Parada09035

Na desni Iztok Majhenič, pisatelj, ki je sodeloval na četrtkovem literarnem večeru v Cafe Open. V ospredju slikarka Alenka Spacal.

Parada09033

Urška Sterle, ki je v četrtek sodelovala na literarnem večeru v Cafe Open, Nataša Velikonja, Nataša Sukič, ki je v imenu skupnosti govorila na paradi, in Kristina Hočevar
pp09-047

Na levi državni sekretar na MNZ Goran Klemenčič z družino

Parada09057

Parade se je udeležila tudi Vika Potočnik, ki je nosila isto sporočilo kot Katarina Kresal: “Nekateri ljudje so homo. Preboli!”

pp09-054

skupna_2

Parada09026

Spredaj novinar Narobe Lothar Orel

Parada09031

pp09-060

pp09-071

Na desni pisatelj Milan Šelj s partnerjem, za njim Brane Mozetič

Parada09019

Na parado so prišli tudi predstavnice in predstavniki italijanske skupine Arci Gay. Spredaj Maria Ginaldi, predsednica Arci Gay Trst, ki je pozdravila tudi udeležence Parade.

Parada09030

Parada09048

Na desni Brane Mozetič, ki ga leta 2001 skupaj s kanadskim pesnikom Daoustom niso spustili v Cafe Galerijo, kar je bil neposredni povod za prvo Parado ponosa v Sloveniji.
pp09-063

Parada09029

s_L1210015

kresal2

Katarina Kresal in predsednica društva Parada ponosa Petra Salaj. V ozadju ljubljanski župan in podpredsednik LDS Slavko Ziherl
pp09-104

Župan Zoran Janković, častni pokrovitelj Parade ponosa

skupna_3

Martina Ipša in Anastasia

skupna_4

Mr. Travis
(foto: Nada Žgank/Memento in Irena Woelle, avtor slabših fotk pa je Roman Kuhar)

Written By
More from Uredništvo

Streljanje na Paradi ponosa v San Franciscu

V San Franciscu so to soboto praznovali 40. obletnico parad ponosa. Na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja