Stroka je ZA Družinski zakonik

DZak_2_small

DZak_2_smallNa včerajšnjem vseslovenskem srečanju Gibanja ZA Družinski zakonik, ki je potekalo v Kosovelovi dvorani Cakarjevega doma, so bili predstavljeni strokovni – antropološki, pravni, sociološki – razlogi v podporo Družinskemu zakoniku. Dogodka so se udeležili številni podporniki Družinskega zakonika, udeleženci pa so v zaključku sprejeli Deklaracijo 10 X ZA Družinski zakonik, ki vsebuje 10 razlogov ZA potrditev tega dokumenta na referendumu 25. marca 2012.

Udeležence srečanja je v video posnetku nagovoril predsednik republike dr. Danilo Türk, jih pozval k podprtju Družinskega zakonika 25. marca in med drugim poudaril: »Družinski zakonik je dober zakon, saj ščiti tradicionalno družino in njeno pomembno družbeno vlogo ter utrjuje pomen očetovstva in materinstva. Hkrati pa je Družinski zakonik odprt tudi za ljudi, ki živijo v drugačnih skupnostih in v njih skrbijo za otroke. Ti otroci živijo v Sloveniji, vendar danes niso enako zaščiteni kot otroci, ki živijo v tradicionalnih družinah.”

Miha Lobnik, vodja koordinacije Gibanja za Družinski zakonik je v uvodnem nagovoru izpostavil, da sta Družinski zakonik in referendum 25. marca za Slovenijo preizkušnjaTa preizkušnja pa je tudi priložnost. Priložnost, da kot družba presežemo strahove in stopimo v sedanjost, ki jo v Sloveniji danes že živimo. Če se je politika odločila, da s tem, ko je sprejela kompromis, prepusti državljanom, da prihodnost ustvarjamo sami – lahko sedaj volivke in volivci  pokažemo, da v sedanjosti zmoremo in znamo živeti, da sedanjost želimo in hočemo, da si sodobno Slovenijo tudi zaslužimo!«

DZak_3_small

Anja Kopač Mrak, generalna direktorica Direktorata za družino, dr. Roman Kuhar, dr. Ljubica Marjanovič Umek in dr. Alenka Švab.

Sogostiteljica Ana Pleško, predsednica Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, ki je v okviru Gibanja ZA Družinski zakonik organizirala današnje srečanje, pa je spomnila, da se Družinski zakonik tiče vseh, tudi mladih, zato je pomembno, da so ti seznanjeni z družinsko zakonodajo in da jo tudi soustvarjajo.

Dr. Karmen Šterk, docentka na Fakulteti za družbene vede,  je v predavanju z naslovom O življenju do smrti predstavila antropološki vidik razvoja družine in dojemanje družine s strani religije in znanosti: »Družina, kot jo poznamo danes na zahodu, ni objektivno naravna, večna in nespremenljiva. Mirno lahko ugotovimo, da originalno družino z današnjo zahodnjaško, v judovsko-krščanski tradiciji utemeljeno nuklearno, »biološko« družino, druži le ime.«

Dr. Ciril Ribičič, profesor na Pravni fakulteti, dr. Neža Kogovšek Šalamon, raziskovalka na Mirovnem inštitutu, in dr. Mateja Končina Peternel, članica delovne skupine za pripravo Družinskega zakonika, so v razpravi o pravnih vidikih Družinskega zakonika, ki jo je povezovala dr. Barbara Rajgelj, docentka na Fakulteti za družbene vede, predstavili ustavnopravni okvir referenduma o Družinskem zakoniku, razložili nastanek in vsebino sodobnega pojma družina ter izpostavili bistvene spremembe, ki jih na področju različnih partnerskih skupnosti in na področju varstva pravic otrok prinaša modernejša ureditev družinskih razmerij.

DZak_1_small

Tanja Fajon, poslanka v Evropskem parlamentu in Alenka Kovšca, bivša državna sekretarka na takratnem Ministrstvu za šolstvo in šport

Dr. Anja Kopač Mrak, nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, dr. Alenka Švab, izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede, in dr. Ljubica Marjanovič Umek, redna profesorica na Filozofski fakulteti, so v razpravi o socioloških vidikih Družinskega zakonika, ki jo je povezoval dr. Roman Kuhar, izredni profesor na Filozofski fakulteti, predstavile uspešnost prelitja znanstvenih socioloških in psiholoških dognanj v zakonska določila Družinskega zakonika in se odzvale na vrsto populariziranih trditev nasprotnikov Družinskega zakonika, ki navidezno uporabljajo jezik sociološke ali psihološke stroke, čeprav z njo nimajo veliko skupnega.

Udeleženci vseslovenskega srečanja ZA Družinski zakonik so v zaključku dogodka sprejeli Deklaracijo 10 X ZA Družinski zakonik, ki vsebuje 10 razlogov ZA potrditev tega dokumenta na referendumu 25. marca 2012. Deklaracijo je do konca srečanja podpisalo več kot 120 udeležencev, v prihodnje pa jo bodo lahko podporniki Družinskega zakonika podpisovali na dogodkih po vsej Sloveniji ter tudi na spletni strani www.semza.si .

Deklaracija 10 x ZA Družinski zakonik >>>

Nagovor predsednika Republike Slovenije >>>

Written By
More from Uredništvo

Dregice 2014

Spomladi je v roza K4 po petih letih spet potekalo transvestitsko tekmovanje...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja