Kalifornija: Osnutek zakona o omejevanju »reparativne terapije«

Ted

TedPinkNews.co.uk poroča, da v kalifornijskem senatu razpravljajo o osnutku zakona, ki bi prepovedal t. i. »reparativno terapijo« za mladoletne geje in lezbijke. Hkrati bi od psihiatrov zahteval, da svoje polnoletne paciente in pacientke informirajo o številnih možnih negativnih duševnih in telesnih posledicah, od pacientov oz. pacientk pa jasno privolitev pred začetkom terapije.

Bistvo terapije, ki jo nekateri pogosto imenujejo »ex-gay« gibanje, je, da lezbijke, geji in biseksualne osebe lahko spremenijo svojo spolno usmerjenost in »postanejo« heteroseksualne osebe. Različne skupine zagovarjajo različne metode. Terapije averzije, ki vključuje električne šoke in gejevsko/lezbično pornografijo ter terapija z molitvijo sta najbolj pogosti različici.

Ameriško psihološko združenje (American Psychological Association), Svetovna zdravstvena organizacija in večina drugih profesionalnih psihiatričnih/psiholoških organizacij zagovarjajo stališče, da ni kredibilnih dokazov, ki bi potrjevali, da imajo tovrstne »terapije« domnevne učinke, se pravi »spreminjajo« istospolno/biseksualno usmerjenost v heteroseksualno. Zagotovo pa lahko povzročijo več škode kot pa kakršnekoli zaznavne spremembe spolne usmerjenosti.

Avtor predloga zakona (Californian Senate Bill 1172) je demokratski senator Ted Lieu. Predlog pa podpira Equality California, skupina, ki zagovarja enakopravnost LGBT oseb. Clarissa Figlioun, predsednica odbora Equality California je izjavila, da je že skrajni čas, da naredimo vse, kar je v naši moči, da zaustavimo to taktično uporabo terapije, ki nima racionalne znanstvene podlage in ki lahko ljudem povzroči škodo za vse življenje. Viri pri PinkNews.co.uk so prepričani, da bo guverner Kalifornije Jerry Brown predlog zakona podpisal.

National Association for the Research and Therapy of Homosexuality (NARTH, Nacionalno združenje za raziskovanje in terapijo homoseksualnosti) pa predlogu zakona nasprotujejo. V e-sporočilu so zapisali, da je predlog neposreden napada na posameznikovo/posamezničino svobodo in subtilen napad na versko svobodo. Dodali so, da verni posamezniki in posameznice, ki si želijo živeti v skladu s svojim verskim prepričanjem, pogosto iščejo pomoč, ker čutijo privlačnost do oseb istega spola. Po njihovem mnenju bi tovrstna zakonodaja v praksi kriminalizirala odnos med klientom/klientko in terapevtom/terapevtko, če ta odnos ne bodo nadzirali državni uradniki.

NARTH je pred preklicem svoje delo utemeljevalo na študiji dr. Roberta Spitzerja, v kateri je slednji trdil, da visokomotivirani posamezniki in visokomotivirane posameznice lahko spremenijo svojo spolno usmerjenost.  Raziskava se je osredotočala samo na »spreminjanje« spolne usmerjenosti gejev, lezbijk in biseksualnih oseb v heteroseksualne, ne pa tudi obratno.

Na fotografiji kalifornijski senator Ted Lieu, avtor predloga zakona.

Edmund Broch: California pushes for a partial ban on ‘gay conversion therapies’ >>>

Spitzer: »Kritike moje študije točne« >>>

Written By
More from Uredništvo

Mojca Horn dobila še drugo zlato medaljo na Gay Games

28-letna Mojca Horn (na sliki) je danes na Gay Games v Koelnu dobila...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja