Torinsko občinstvo nagradilo Parado

Pred_kinodvorano

Pred_kinodvoranoV Torinu se je včeraj zaključil 27. festival GLBT filma Da Sodoma a Hollywood, ki je potekal od 19. do 25. aprila. Žirija enega najodmevnejših evropskih GLBT festivalov (in najstarejšega v Evropi po slovenskem), ki so jo sestavljali novinarka in scenaristka Antonella Gaeta, igralka Chiara Francini, belgijski pisatelj in režiser Eric de Kuyper, TV-voditelj Fabio Canino in francoski režiser Philippe Vallois (gost slovenskega festivala leta 2007), je podelila glavno nagrado za najboljši celovečerni film brazilskemu A novela das 8 (Prime Time Soap) Odilona Roche.

Film po mnenju žirije odlično prikaže zgodbo o »državi, ki ob doživljanju dramatične diktature sanja ob televiziji (…), in nam da vedeti, da življenje ni telenovela in da se je vsakdo dolžan boriti za svojo svobodo.« Nagrado za najboljši dokumentarni film je dobil ameriški film Trans Chrisa Arnolda, najboljši kratki film pa je bil japonski The Lesson Paula Metza.

oat: left; margin-right: 5px;” class=”outline” alt=”Pred_kinodvorano” src=”images/stories/Pred_kinodvorano.jpg” height=”152″ width=”250″ />V Torinu se je včeraj zaključil 27. festival GLBT filma Da Sodoma a Hollywood, ki je potekal od 19. do 25. aprila. Žirija enega najodmevnejših evropskih GLBT festivalov (in najstarejšega v Evropi po slovenskem), ki so jo sestavljali novinarka in scenaristka Antonella Gaeta, igralka Chiara Francini, belgijski pisatelj in režiser Eric de Kuyper, TV-voditelj Fabio Canino in francoski režiser Philippe Vallois (gost slovenskega festivala leta 2007), je podelila glavno nagrado za najboljši celovečerni film brazilskemu A novela das 8 (Prime Time Soap) Odilona Roche.

Film po mnenju žirije odlično prikaže zgodbo o »državi, ki ob doživljanju dramatične diktature sanja ob televiziji (…), in nam da vedeti, da življenje ni telenovela in da se je vsakdo dolžan boriti za svojo svobodo.« Nagrado za najboljši dokumentarni film je dobil ameriški film Trans Chrisa Arnolda, najboljši kratki film pa je bil japonski The Lesson Paula Metza.

Parada_TO-1Med desetimi filmi (od skupno več kot 50 celovečercev) v tekmovalni sekciji je bila tudi Parada Srđana Dragojevića, ki je šesti dan festivala nabito polno dvorano nasmejala, pretresla in naravnost navdušila ter je nazadnje prejela tudi nagrado občinstva za najboljši celovečerec. Dragojević je v sporočilu festivalu zapisal: »Ni lepše nagrade, kot je nagrada občinstva. Od nekdaj ustvarjam filme za vsakdanje, navadne ljudi, zato sem zelo ponosen na to nagrado.« Ob tem je še poudaril, da bo največja nagrada, kar si jih lahko obeta, oktobra v Beogradu, na »prvi miroljubni in radostni paradi ponosa. To bo pomenilo, da umetnost še vedno lahko vpliva na srce in um ljudi na Balkanu.«

Med pomembnejšimi dogodki letošnje izdaje torinskega festivala je bila evropska premiera 3D-različice Labodjega jezera angleškega koreografa in režiserja Matthewa Bourna. Sprva kontroverzna, a danes že kultna predstava z izrazito homoerotičnim nabojem je bila prvič uprizorjena leta 1995 in je postala ena najuspešnejših baletnih predstav v londonskem West Endu (marsikdo se gotovo spominja zadnjega prizora filma Billy Elliot) in nato tudi na Broadwayu. Bourne jo je nato posnel za BBC, torinsko občinstvo pa je zdaj popolnoma očarala neverjetno učinkovita in navdihujoča 3D-različica v režiji Rossa MacGibbona. Čeprav je bil Bourne sprva razumljivo skeptičen, saj niso vsi filmi v 3D-tehniki tudi nujno dobri, je kot izjemen koreograf v novo priredbo vdihnil izjemen čut za detajle, prostorskost in dinamiko. Njegov baletni film kar kipi od čutnosti, napetost in dramatičnost ključnih prizorov pa odlično dopolnjuje Borunov značilni humor, ki ga spretno vpelje v vsa svoja dela.

Letošnji festival je posvetil posebno pozornost homofobiji med mladimi in šikaniranju (film Private Romeo je uvedel predstavnik ameriške organizacije GLSEN Daryl Presgraves, ki je predstavil t. i. Dan molka, s katerimi GLSEN opozarja na težave ameriških dijakov in dijakinj) ter športu kot »zadnjemu tabuju«, zlasti homofobiji v nogometu (v tej sekciji sta bila med drugimi tudi filma Poletna nevihta in Pravila treninga, ki smo si ga pri nas ogledali leta 2009).

Dvorana_1-1

V dvorani torinskega festivala. Vse fotke: Dario Gazziero, razen fotka Parada (plakat): Luka Pieri

Med gosti zaključne prireditve je bil italijanski novinar in TV-voditelj ter vse dejavnejši aktivist za GLBT pravice Alessandro Cecchi Paone, ki je predstavil novo knjigo prav na to temo, Il campione innamorato – giochi proibiti nello sport (Zaljubljeni prvak – prepovedane igre v športu). Poudaril je, da je v športu še vedno veliko predsodkov. Izpostavil je sporne izjave predsednika sindikata nogometašev Damiana Tommasija, češ da morajo homoseksualni nogometaši molčati o svoji spolni usmerjenosti oziroma se sploh ne bi smeli ukvarjati z nogometom, saj lahko v slačilnici ustvarijo zadrego in neprijetno vzdušje. Cecchi Paone je ob tej priložnosti Tommasija in podobno misleče pozval, naj ga povabijo v slačilnico med nogometaše in naj vsem pod prho kar zdrsne milo iz rok; nato pa naj osuplo gledajo, kako se nič ne bo zgodilo.

dru

Levo: Angelo Acerbi in Chiara Francini. Desno: Matthew Bourne na srečanju z novinarji

Arisa_in_direktor_Giovanni_Minerba-2Cecchi Paone je od organizatorjev festivala prejel simbolno priznanje, nogometno žogo, in dejal, da jo bo v imenu festivala poklonil selektorju italijanske reprezentance Cesareju Prandelliju, ki se je javno izpostavil, ko je v predgovoru njegove knjige poudaril, da je v nogometu in športu homoseksualnost še vedno velik tabu, čeprav bi moral vsakdo »svobodno doživljati samega sebe, svoje želje in čustva. V življenju resnično zmagamo takrat, ko se zavedamo, kdo smo, in smo sposobni ljubiti sebe take, kot smo.« Strinjal se je tudi povezovalec prireditve, gledališki in filmski igralec Giancarlo Judica Cordiglia, ki si je za piko na i sposodil preprosto misel Oscarja Wilda: »Be yourself. Everyone else is already taken.«

Luka Pieri
(Na sliki desno: Arisa in direktor Giovanni Minerba)

Več:

Špica festivala >>>

Otvoritev festivala s častno gostjo, pevko Ariso >>>

Matthew Bourne na srečanju z novinarji in občinstvom >>>

Daryl Presgraves o žrtvah šikaniranja in Dnevu molka >>>

Murray Bartlett iz filma August o molku >>>

Fotografije >>>

Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Plošča 1

  Scissor Sisters – Ta-Dah! Drugi album neukrotljivih Scissor Sisters (imenovanih po...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja