Klub Tiffany / Kulturni center Q: Tedenski napovednik 5.3

11001741 866426760062588 5069754678488046966 n 280x396

16. Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore 5.- 8. marec 2015

11001741 866426760062588 5069754678488046966 n 280x396

 

Na festivalu Rdeče zore že tradicionalno sodeluje tudi ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany). Tudi letos je tako, zato vas Kulturni center Q vabi, da se med 5. in 8. marcem 2015 udeležite tega odličnega festivala.

Še prav posebno pa ste vabljene_i na dogodke, ki se bodo odvijali v samem Kulturnem centru Q!

 

 

Tijana Popivoda in Dragana Vujinović (obe Srbija): delavnica Lezbični partnerski odnosi
Petek, 6. marec, 17:00 – 20:00

tijana dragana 200x148

Na delavnici se bomo pogovarjale o naših čustvenih pričakovanjih v partnerskih odnosih, nesoglasjih, radosti in sreči. O tem, kako ponotranjena lezbofobija vpliva na naše odnose, o fazah odnosa, o razhodih kot mestih rasti.

Delavnica o lezbičnih partnerskih odnosih je namenjena lezbijkam, kvir in trans dekletom, ki imajo izkušnjo istospolnega ženskega partnerskega odnosa.

Število mest omejeno, prijava nujna na: rz.delavnica@gmail.com.
Delavnica bo potekala v srbskem, angleškem in slovenskem jeziku.
Vstop prost.
Več o dogodku si preberite na: http://www.rdecezore.org/?p=8993&l=2015.

 

*****

Lepa Mladjenović (Srbija) in Sandra Arsovska (Makedonija): delavnica Izkušnja nasilja zato, ker sem ženska/lezbijka/kvir/trans …
Sobota, 7. marec, 11:00 – 14:00

Obe-delavnici3-2015 200x134

Delavnica je namenjena pogovoru o naših izkušnjah nasilja in družbeni pogojenosti naših travmatičnih doživljajev.
Pogovarjale_i se bomo o tem, kako o njih mislimo in kako z njimi živimo. Zanimalo nas bo, kaj se lahko od njih naučimo in kako povečati samozavest, ki nam jo hetero-patriarhat neprekinjeno zmanjšuje.

Delavnica je odprta za vse. Število mest omejeno, prijava nujna na: rz.delavnica@gmail.com.
V srbskem, angleškem in slovenskem jeziku.
Vstop prost.
Več o dogodku si preberite na: http://www.rdecezore.org/?p=9022&l=2015.

 

*****

 

Projekcija filmov in debata: Trans* – iz osebnega v družbeno
Sobota, 7. marec, 18:00

akajoč Axla RZ2015 9103 200x133

Andrea Celija, Simona Jerala (obe Slovenija): Čakajoč Axla (2014)
Film spremlja mlado, transspolno FTM osebo iz Hrvaške, ki bi že zdavnaj morala začeti s hormonsko terapijo. Namesto, da je dobil tisto, kar so mu zdravniki obljubili, se bori z ignorantskim in neprofesionalnim zdravstvenim sistemom, ki nenehno odlaga začetek hormonske terapije. Gre za zgodbo o čakanju na osebno spremembo, ki eni osebi lahko pomeni vse, ne pomeni pa nič osebam, ki mu stojijo na poti.
V hrvaškem jeziku z angleškimi podnapisi.

 

 

Eva Matarranz (Španija), Anna Savchenko (Belorusija): Božja napaka (2014)

foto Božja napaka 200x113
Salome, po rodu s Hrvaške, je pred leti prišla v Slovenijo še kot Nenad in pri svojih štiridesetih tudi z operativno spremembo postala ženska. V filmu neposredno in pogumno spregovori o svojih izkušnjah, karieri, ljubezni in boju za svoj prostor pod soncem.
Film je dobitnik nagrade Rožnati zmaj za kratki film (Festival LGBT filma).
V slovenskem in hrvaškem jeziku z angleškimi podnapisi.

Debata: Trans* – iz osebnega v družbeno

Navkljub queerovski teoriji, mnoštvu literature in priročnikov ter javnemu razkritju trans oseb v svetu, spremlja transspolne osebe v Sloveniji še vedno neznatna družbena in politična prepoznavnost. Zadnje mesece se sicer transspolne tematike vse pogosteje pojavljajo tako v aktivističnih kot širše javnih in političnih diskurzih, vseeno pa kratica T v ‘LGBT’ vse prevečkrat ostaja zgolj črka. Kako to doživljajo trans osebe same in kako zelo dobesedna je fraza ‘osebno je politično’ zanje? Kako na večjo vidnost tematik transspolnosti v Sloveniji vpliva pojav trans iniciativ in javno razkritih trans oseb? Kakšno vlogo in domet imajo lahko umetniške manifestacije tovrstnih tematik?

O vsem tem se bomo pogovarjale_i z Anjo Koletnik (Slovenija), Andreo Celija (Slovenija), Axlom (Hrvaška), Evo Matarranz (Španija) in Salome (Slovenija).

V slovenskem, angleškem in hrvaškem jeziku.
Vstop prost.
Več o dogodku si preberite na: http://www.rdecezore.org/?p=9362&l=2015.

Soorganizacija dogodkov: ŠKUC-Kulturni center Q (Klub Tiffany)
Dogodke podpirajo Rdeče zore, ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany), Info ŠKUC in Mestna občina Ljubljana.


POP NATION

 
pop6 3 2015

 

Polni optimizma in nove energije vstopamo v nove boje. Ta teden praznujemo zmagoslavje našega gibanja in zaveznikov s katerimi skupaj strmimo v svetlo prihodnost!

Razlogov za veselje je dovolj, mi bomo praznovali, pridružite se nam tudi vi! Vabljeni na petkov Pop nation z Dj Dukijem in Dj Proteinom.

____________________

Vstopnina/entrance:
3 eur < 24h > 5 eur
____________________

Na petkovi zabavi vam ponujamo možnost anonimnega in brezplačnega testiranja na HIV, sifilis, hepatitis B in oralno gonorejo. Testiranje je namenjeno MSM populaciji.

Brezplačno testiranje vam omogočajo Društvo Legebitra, ŠKUC – Magnus in Klub Tiffany.
____________________

Kulturni center Q
Škuc

 

Foto krožek O-kvir: portret II.

 

kvir portret

ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) predstavlja in vabi na brezplačni fotografski krožek, ki poteka od oktobra 2014 do junija 2015 v Klubu Tiffany.

Na petem srečanju smo si pogledali tehnične plati fotografije. Fotografije smo urejali v digitalni temnici. Pogledali smo si kako odpraviti pod osvetljenost, barvno popraviti posnetek, počistiti fotografijo s kloniranjem in podobno.

 

 

Naše naslednje srečanje, 9. marca ob 19:00, bo namenjen portretu. Pogledali si bomo vaše serije portretov prijateljic in prijateljev, znancev in neznancev, se pogovarjali o različnih pristopih k fotografiranju in nevšečnostih ter všečnostih na katere smo pri svojem delu naletel-e/i. Prinesite fotografije s seboj na USB ključkih ali pa natisnjene.

Srečanja so enkrat mesečno, vsak drugi ponedeljek v mesecu od 19:00 do 21:00.
V foto krožek vas vabimo vse, ki bi želeli/e izvedeti kaj več o tehnični in vsebinski plati fotografije. Na urah foto krožka boste spoznavali/e priročne in zanimive tehnike fotografiranja kot so fotografiranje nočnega zvezdnega neba, panoramski posnetki (360°), večkratni posnetki, ustvarjalna uporaba bliskavice in podobno.  Obravnavali bomo portret, krajino in reportažno fotografijo. Srečanja so namenjena tudi diskusijam in komentiranju fotografij. Predavateljica vam bo na razpolago pri vseh fotografskih dilemah in vprašanjih.

Foto krožek vodi fotografinja Jasna Klančišar. Več o njenem delu na: www.jasnaklancisar.net in http://fotouk.wordpress.com

Vse dodatne informacije in prijava na: Fotouk.delavnica@gmail.com

Vabljene_i.

Tečaj omogočata ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) in Mestna občina Ljubljana.

Fahrenheit 451: Pot Vanje – Kratki film

pot vanje

Kratki film skupine za eksperimentalno reinterpretacijo literature Fahrenheit 451.

Skupina, ki povezuje literaturo in film si je za izhodišče ustvarjalnega procesa tokrat izbrala roman Trgovinica za samomore Jeana Teuleja. Posledično ustvarjena scenarij in film s samo knjigo povezuje zgolj tema, sami zgodbi pa sta popolnoma različni.

Nič hudega slutečemu naključnemu obiskovalca kavarne prekriža pot skrivnostna ženska, ki ga popelje v magični vrtinec nenavadnih dogodkov in oseb.

Skupina Fahrenheit 451 že četrto leto deluje pod mentorstvom Jane Menger in Matica Bobnarja, POT VANJE pa je njen tretji kratki film.

Fahrenheit 451: Nejc Bahor, Matic Bobnar, Tea Grahek, Matevž Loboda, Jana Menger, Luka Piletič, Jaka Piletič, Maša Slana;

Snemanje in montaža: Blaž Bačar;

Maska: Tinka Pobalinka;

Produkcija: Društvo GradTeater

Projekt so omogočili: Založba Goga, JSKD, Mestna občina Novo mesto, JSKD – območna izpostava Novo mesto, ŠOU-Ljubljana, KUD Pozitiv

Vabljene_i.

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana.

 

 

NAPOVEDUJEMO:

Literarni megabajti – Vesna Lemaić

kokoska 200x272

 

ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) vas

v petek, 13. 3. 2015, ob 20h
vabi na Literarne magabajte, kjer bomo predstavili_e roman Vesne Lemaić Kokoška in ptiči.

Roman Kokoška in ptiči je knjiga o uporu, iskanju moči in samoorganiziranju v času krize. V ospredje je postavljeno dogajanje v letih 2011 in 2012, ko protestnice in protestniki v okviru gibanja 15o zasedejo ploščad pred borzo in se za šest mesecev utaborijo v kampu Bojza. Pod dogajalnim površjem avtorica spregovarja o skritih zobnikih medčloveških odnosov, ljubezni, iskanju svojega mesta v družbi in osmišljevanju upora. Ob tem pa je roman napisan doživeto, humorno in z veliko mero samoironije.

Vesna Lemaić je za kratkoprozni prvenec Popularne zgodbe (2008) prejela zlato ptico, nagrado za najboljši prvenec in nagrado fabula, zgodba Bazen pa je bila uvrščena v antologijo Best European Fiction 2014. Leta 2010 je izšel njen drugi roman Odlagališče (s samooznako »lezbični akcijski triler«). Za Radio Slovenija je napisala radijsko igro Podpotnik. Vključila se je v gibanje 15o in na podlagi te izkušnje zasnovala roman Kokoška in ptiči, ki je pred kratkim izšel v zbirki Lambda.

Literarni večer bo vodila Barbara Korun.

Vabljene_i.

Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana, JAK in JSKD.

 

 

 

Zlate Tifanije 2015

tiffaniji15

 

Z velikim pompom napovedujemo 3. podelitev Zlatih Tifanij, nagrad za posebne dosežke na homo sceni v preteklem letu.

Vas, draga homo javnost, vabimo, da glasujete za svoje favorite in njihove dosežke v letu 2014. Glasovanje traja do 22. marca 2015.

Gala prireditev se bo pričela v soboto, 28. 3. 2014 ob 21. uri. Na samo podelitev bo vstop možen samo povabljencem_kam z vabili, nekaj mest pa je rezervirano tudi za ostale obiskovalce_ke. Prisrčno vabljeni_e na after party, ki se bo zgodil takoj po podelitvi, predvidoma ob 23. uri.

Zlate Tifanije so edinstvene nagrade za posebne dosežke in osebe, ki so zaznamovali_e domačo homo sceno v letu 2014. Nominiranci_ke za Zlate Tifanije so s svojimi edinstvenimi kvalitetami v preteklem letu dodobra začinili_e dogajanje na homo sceni.

Vsi_e, ki se prireditve ne boste mogli_e udeležite, lahko spremljate dogajanje na našem FB profilu in domači strani. Novice z rdeče preproge bomo objavljali v živo.

Written By
More from Uredništvo

Preprečevanje istospolne usmerjenosti pri deklicah

Maja je bil v reviji Journal of Bioethical Inquiry (revija o bioetičnih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja