Kompromisna poigravanja s človekovimi pravicami

gaym1

gaym1Danes, 10. februarja, se je v Državnem zboru nadaljevalo drugo branje predloga o Družinskem zakoniku, ki ga je pripravil Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide.  Kot je znano, obravnavo zakonika spremlja politično premišljeno zavlačevanje, ki daje vse večjo možnost razširjanja brezumnega glasu. Slovenska tiskovna agencija (STA) poroča, da je zakonu nasprotujoča Civilna iniciativa za družino in pravice otrok pred samo sejo in pred poslopjem Državnega zbora zbrani javnosti razglašala svoje (paranoične, op.a.) argumente. Jedro spora seveda še vedno ostaja izenačitev homoseksualnih porok s heteroseksualnimi, razširitev pojmovanja družine na skupnost ene odrasle osebe ali dveh odraslih oseb z otrokom ter pravica do posvojitev s strani gejev in lezbijk. Z namenom pomiritve heteronormativnega odpora je koalicija sprejela kompromis, ki simbolno razločuje med »civilnim partnerstvom« (partnerska zveza dveh homoseksualnih oseb) in zakonsko zvezo (poroka med moškim in žensko). Iz obeh pa izpeljuje enake pravne in materialne posledice, ki se razlikujejo »le« na področju posvojitev. Homoseksualni pari bi otroka lahko posvojili le, če bi bil eden izmed partnerjev tudi otrokov biološki starš. Temu kompromisu, ki je jasen pokazatelj etične nenačelnosti ter odsotnosti politične podpore slovenski glbt populaciji, iz vrst koalicije do sedaj nasprotuje zgolj še LDS.

oat: left; margin-right: 5px;” class=”outline” alt=”gaym1″ src=”images/stories/gaym1.jpg” height=”210″ width=”250″ />Danes, 10. februarja, se je v Državnem zboru nadaljevalo drugo branje predloga o Družinskem zakoniku, ki ga je pripravil Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide.  Kot je znano, obravnavo zakonika spremlja politično premišljeno zavlačevanje, ki daje vse večjo možnost razširjanja brezumnega glasu. Slovenska tiskovna agencija (STA) poroča, da je zakonu nasprotujoča Civilna iniciativa za družino in pravice otrok pred samo sejo in pred poslopjem Državnega zbora zbrani javnosti razglašala svoje (paranoične, op.a.) argumente. Jedro spora seveda še vedno ostaja izenačitev homoseksualnih porok s heteroseksualnimi, razširitev pojmovanja družine na skupnost ene odrasle osebe ali dveh odraslih oseb z otrokom ter pravica do posvojitev s strani gejev in lezbijk. Z namenom pomiritve heteronormativnega odpora je koalicija sprejela kompromis, ki simbolno razločuje med »civilnim partnerstvom« (partnerska zveza dveh homoseksualnih oseb) in zakonsko zvezo (poroka med moškim in žensko). Iz obeh pa izpeljuje enake pravne in materialne posledice, ki se razlikujejo »le« na področju posvojitev. Homoseksualni pari bi otroka lahko posvojili le, če bi bil eden izmed partnerjev tudi otrokov biološki starš. Temu kompromisu, ki je jasen pokazatelj etične nenačelnosti ter odsotnosti politične podpore slovenski glbt populaciji, iz vrst koalicije do sedaj nasprotuje zgolj še LDS.

Vendar pa očitno tudi ta kompromis opozicijo ne zadovoljuje, saj po njihovem mnenju na novo predlagana dopolnila, ki se dotikajo tretjega in četrtega člena zakona, pomembno spreminjajo tudi ostale člene, zato jim mora predlagatelj zakona omogočiti celosten pogled na spremenjen zakon. Kot poroča STA je na primer poslanka SDS, Alenka Jeraj, dejala: »Če želite, da pri tem sodelujemo, nam omogočite vpogled v celoten koncept zakona.« Seja se je tako ponovno prekinila in prestavila za nedoločen čas. Pa smo spet pri premišljenih zavlačevanjih desnih in hlapčevskemu klanjanju levih. In izgubah nas, ki zavoljo takšne »demokracije« nimamo nobene besede.

Mihael Topolovec

gaym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

International Herald Tribune, 21. november 2003, str. 9, avtor: Toles

Več:

Poročilo MMC RTV >>>

Written By
More from Uredništvo

Prijave na usposabljanje za moderiranje sovražnih in žaljivih spletnih komentarjev

  Prijave na usposabljanje za moderiranje sovražnih in žaljivih spletnih komentarjev  ...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja