Lezbični kinoklub: Tove in Tooti

lezbicni klub
Tove in Tooti na otoku Bredskaer

lezbicni klubLezbično-feministična univerza vas v sklopu praznovanja 100. obletnice rojstva legendarne finske umetnice Tove Jansson vabi na Lezbični kinoklub, ki bo v torek, 18.11.2014 ob 19.00, v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturnem centru Q).

Tove Jansson (1914-2001) je ustvarila svetovno znane zgodbe in stripe o muminih za mladino in odrasle. Poleg vsega pa je bila predvsem slikarka, ilustratorka in pisateljica.
In bila je lezbijka, ki so jih v 50-letih na Finskem poimenovali »la rive gauche« ali »spooks«. Leta 1955 je Tove Jansson spoznala svojo življenjsko partnerko Tuulikki Pietilä (1917-2009), grafično umetnico, profesorico na akademiji in utemeljiteljico grafike na Finskem, ki jo je ljubkovalno poimenovala Tooti.

Ob 100. obletnici rojstva Tove Jansson vas vabimo na Lezbični kinoklub, kjer si bomo ogledale dokumentarni film »Zgodbe iz dežele muminov: Življenje Tove Jansson«, ki ga je režirala Eleanour Yule (BBC, 2012).

Sledi neformalen pogovor o filmu, o življenju in delu Tove Jansson in Tuulikki Pietila, o muminih, kratkih zgodbah in o problemu prikrivanja lezbične identitete v spremnih besedah in življenjepisih Tove Jansson, predvsem pri prevodih njene mladinske književnosti.

Več o dogodku na: http://lezbicnofeministicnauniverza.wordpress.com/2014/11/11/lezbicni-kinoklub-tove-in-tooti/

Vabljene!

Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je dogodek odprt za lezbijke, ženske in trans osebe.
Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Written By
More from Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja