LGBT pravice v EU do leta 2014

Panel_EU

Panel_EUSkupina za LGBT pravice pri Evropskem parlamentu je 8. decembra gostila okroglo mizo Horizon 2014: What LGBT Rights in the EU? (Obzorje 2014: Katere so LGBT pravice v EU?). Dogodka so se udeležili člani, članice in osebje Evropskega parlamenta, osebje Evropske komisjie ter predstavniki in predstavnice civilne družbe.

Govorci so predstavili dosežke EU na področju LGBT pravic in orisali pričakovan razvoj do leta 2014, ko se izteče trenutni mandat Evrospkemu parlamentu.

Matteo Bonini-Baraldi je izpostavil delo, ki ga je na področju LGBT pravic opravila Agencija za temeljne svoboščine (Fundamental Rights Agency – FRA). Orisal je neenakomerno spoštovanje temeljnih pravic LGBT oseb v različnih članicah EU in opisal dva prihodnja projekta Agencije: EU raziskavo leta 2012 in objavo ključnih kazalnikov do leta 2013.

Emmanule Crabit iz Evropske komisije je izpostavil tri ključna področja razvoja spoštovanja LGBT pravic v EU. Najprej je poudaril pomembnost uveljavljanja obstoječih EU pravic v praksi, predvsem s pomočjo strategije Evropske komisije za zagotavljanje spoštovanja EU listine temeljnih pravic.

Po njegovem mnenju je treba dokončati tudi delo, ki se je začelo s predlogom vseevropske antidiskriminacijske direktive, in delo na področju svobodnega pretoka dokumentov o civilnem statusu oseb. Izpostavil je še potrebo po informacijah o spoštovanju temeljnih pravic v praksi v 27 državah članicah.

Silvan Agius iz mednarodne organizacije ILGA-Europe je poudaril pomembnost celovitega pristopa EU k spoštovanju LGBT pravic. Pri tem je naštel 7 področij, ki jih mora ta pristop vsebovati: sprejem antidiskriminacijske direktive, svobodo gibanja za istospolne pare, priznanje pravic trans oseb, kazenske sankcije za LGBTI-fobijo, vključujočo definicijo družine, azilni paket in vključevanje sosednjih držav v EU.

Posnetki govorcev >>>

Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 11. 10. 2013

Klub Tiffany petek, 11. 10. 2013, ob 23ih pop nation 11.10.13 POP...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja