Najstarejšega poročenega gejevskega para ni več

axgil

axgilPred dnevni, 29. oktobra, je v 96. letu starosti umrl Danec Axel Axgil, ki je 1. septembra 1989 skupaj s svojim partnerjem Eigilom postal prvi istospolni par na svetu, ki se je uradno poročil oziroma registriral. Danska je bila namreč prva država na svetu, ki je v svoj pravni sistem uvedla institut registriranega partnerstva.

Axel je bil tudi soustanovitelj ene od najstarejših homoseksualnih organizacij na svetu, saj je leta 1948 ustanovil prvo dansko homoseksualno združenje F-48. Ustanovitev take organizacije se je takrat zdela nič manj kot predrzna poteza, vsekakor izzivalna in pregrešna za dežurne moraliste. Že naslednji dan je terjala svojo ceno. Axel je bil namreč odpuščen z dela. Še huje je bilo to, da so se mu še včerajšnji prijatelji kar čez noč začeli izogibati. Ker ni imel razloga da ostane v sredini, v kateri je odraščal, se je leta 1950 preselil v Copenhagen. Dve leti pozneje je njegovo združenje štelo že 2600 članov, kar je bil takrat v okviru homoseksualnih združenj svetovni rekord. Vsak od njih je Axelu vračal voljo do življenja, a eden še posebej. Njegovo ime je bilo Eigil. Bil je in ostal Axelova ljubezen življenja. Tudi v neprijetnih časih, kot je bilo na primer leto 1955. Takrat sta bila zaradi svojega aktivizma leto dni zaprta.

A potrebnih je bilo še 40 let, preden je bila družba pripravljena dati priznanje njuni ljubezni. Jo sploh tako poimenovati. Uvideti, da moški lahko ljubi moškega prav nič drugače kot moški ljubi žensko. Ali ženska ljubi drugo žensko. Prvega oktobra 1989 sta kot prvi gejevski par na svetu v danski prestolnici sklenila zakonsko zvezo. Axel je bil takrat star 74 let, Eigil, ki je umrl leta 1995, pa 67 let.

Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: Pakiranje kondomov – 11. 9. 2014

Novo sezono Četrtkovih dialogov po ogledu filma nadaljujemo z še eno zabavno...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja