Nikjer v Evropi ni popolne pravne enakosti za LGBT

ILGA-Europe_Rainbow_Map_side_A

ILGA-Europe_Rainbow_Map_side_AEvropska zveza lezbičnih in gejevskih organizacij ILGA – Europe je danes v Bruslju ob  prisotnosti evropske komisarke za notranje zadeve Cecilie Malmström, predstavnic in predstavnikov Združenih narodov, nevladnih organizacij in LGBT aktivistk in akivistov iz Vzhodne Evrope predstavila svoj prvi Letni pregled stanja človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb v Evropi leta 2011. Ob bližajočem se mednarodnem dnevu boja proti homofobiji in transfobiji pa so predstavili tudi t. i. Mavrični zemljevid.

Letni pregled in Mavrični zemljevid podajata celostno podobo trenutnega stanja človekovih pravic LGBT oseb po vsej Evropi. Pri čemer ponuja Mavrični zemljevid shematski pregled ravni pravne enakosti s pomočjo sistema točkovanja, Letni pregled pa podrobnejši pogled v razvoj političnega in socialnega dogajanja, ki prispeva k napredovanju pravne in socialne enakosti istospolno usmerjenih v 49 državah regije.

»S pravnega stališča Mavrični zemljevid kaže, da nobena od evropskih držav ne omogoča popolne pravne enakosti za LGBT osebe. Preprosto dejstvo ostaja: v povprečju ostaja raven zagotavljanja pravne enakosti zelo nizka v večini držav,« so v sporočilu za javnost zapisali pri ILGA Europe.

Države, ki so pri točkovanju spoštovanja temeljnih pravic in svoboščin istospolno usmerjenih (upoštevali so 42 kriterijev) zbrale največ točk so: Velika Britanija (21 od 30), Nemčija in Španija (20), Švedska (18) in Belgija (17). 10 držav je pristalo v t. i. negativni coni, in sicer: Moldavija in Rusija (-4,5), Armenija, Azerbajdžan, Makedonija in Ukrajina (-4), Monako, San Marino in Turičija (-3), Belorusija in Lihtenštajn (-1).

Slovenija se je v Mavričnem zemljevidu z 9 točkami uvrstila na sredino lestvice, skupaj z Irsko, Češko, Slovaško in Dansko. Pred njo so 3 sosednje države: Hrvaška (10), Avstrija (12) in Madžarska (14), Italija pa z 2 točkama ostaja na repu Evrope, skupaj s Poljsko, Estonijo, Grčijo in Kosovim. V slovenskem poglavju Letnega pregleda so dokumentirani primeri zavrnjenga azila dvema gejema iz Kosova, sovražni transparent na nogometni tekmi v Stožicah, homofobni napadi na italijanskega gejevskega aktivista, britanskega geja/policista, Cafe Open v Ljubljani, verbalno nasilje nad gejevskim parom v Kopru, diskriminacija na osnovi zdravstvene diagnoze HIV v Ljubljani in referendum o Družinskem zakoniku.

Sporočilo za javnost ILGA – Europe >>>

Letni pregled stanja človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb v Evropi leta 2011 >>>

Mavrični zemljevid >>>

Poglavja poročila po državah >>>

Written By
More from Uredništvo

Spopad grafitov

V Ljubljani se po napadu na Cafe Open nadaljuje boj med nedemokratičnimi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja