Homofobija ubija!

idaho

idahoDanes je mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji. V spomin na 17. maj leta 1990, ko je Svetovna zdravstvena organizacija z Mednarodnega seznama bolezni črtala homoseksualnost. LGBT nevladne organizacije zato danes po vsem svetu z različnimi akcijami in iniciativami opozarjajo na razsežnosti homofobije in njenih posledic, predvsem pa na načine in pomen njenega odpravljanja.

Pri Društvu informacijski center Legebitra so v izjavi za javnost zapisali, da današnji dan ni samo čas za refleksijo o homofobiji v slovenski družbi, ampak predvsem priložnost, da se kot družba aktivno zavzamemo za spoštovanje človekovega dostojanstva za vse.

»Po referendumu o Družinskem zakoniku je, bolj kot kdajkoli prej, jasno, da je homofobija v Sloveniji še vedno močno prisotna. Odpor do zakonika se je namreč napajal prav sovraštvu do istospolno usmerjenih. V dejstvu, da je nova družinska zakonodaja vključevala tudi socialne pravice istospolnih parov in družin, čeprav je veliko dobrega prinašala predvsem otrokom in tradicionalnejšim družinskim in partnerskim ureditvam. Posebej v zadnjem letu je homofobija svoj obraz kazala skozi ponižujoče govore v Državnem zboru, organizirano javno zagovarjanje diskriminacije istospolno usmerjenih s strani nekaterih verskih skupnosti in dela civilne družbe, sovražni govor v spletnih komentarjih, pa tudi skozi dokumentirane primere homofobnega nasilja, diskriminacije na delovnem mestu, skozi molk in brezbrižnost,« pravi predsednik Legebitre Simon Maljevac.

Poudaril je še, da so mnogi padec zakonodaje, ki bi med drugim istospolnim parom in družinam omogočal temeljne socialne pravice, žal, razumeli kot legitimacijo sprejemljivosti izključevalnih praks, zato ni čudno, da so prav v mesecih po referendumu svoje dejavnosti okrepile organizacije, ki homoseksualnost obravnavajo kot psihično motnjo. »Namesto, da bi gradili odprto družbo sprejemanja raznolikosti, spoštovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin, svobode in solidarnosti, se zdi, da zdaj krila dobivajo ideje, ki družbo dolgoročno razkrajajo,« so še zapisali pri Legebitri, kjer so  prepričani, da je treba okrepiti vse aktivnosti, ki bodo povečale stopnjo ozaveščenosti naše družbe in države o vidnih in prikritih oblikah homofobije in njenih posledic ter se »solidarno, z združenimi močmi truditi oblikovati družbo, kjer bo človeško dostojanstvo nedotakljivo, človekove pravice spoštovane, poniževalno, izključevalno, sovražno in nasilno delovanje pa nesprejemljivo.«

Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti homofobiji in transfobiji bo tudi v Sloveniji potekalo nekaj prireditev. Pri Društvu DIH – Združeni pod mavrico se letos osredotočajo na homofobijo v športu. Na Fakulteti za šport v Ljubljani je tako še do 18. maja na ogled razstava  »Proti pravilom – geji in lezbijke v športu«. Gre za (v slovenščino prevedeno) izvirno nemško razstavo, ki jo je pripravil Center za homoseksualno zgodovino iz Kölna, leta 2009 pa jo je Evropska gejevska in lezbična športna federacija (EGLSF) aktualizirala v sklopu projekta Nogomet za enakost. Razstavo, ki bo gostovala v sedmih evropskih mestih, so v Slovenijo pripeljali institut Spolint, Društvo DIH in Out in Slovenija in je namenjena odstranjevanju tabujev tematike homoseksualnosti in športa ter usmerja pozornost na različne načine diskriminacije spolnih manjšin v športu. Želi pa tudi prikazati, da šport LGBT osebam lahko nudi priložnost živeti samozavestno življenje.

Društvo informacijski center Legebitra pa ob pomoči prostovoljk predstavlja svoje projekte in programe v okviru Mladinske tržnice, ki jo organizira Mladinski svet Slovenije – MSS. Na stojnici bodo poleg deljenja brošur o razkritju, informacijah za starše gejev in lezbijk in brošur o homofobiji, izvajali tudi kratke interaktivne delavnice, katerih namen je mimoidoče in mlade ozaveščati o oblikah in posledicah homofobije na posameznika in družbo.

Mednarodna spletna stran IDAHO >>>

Video ob letošnjem mendarodnem dnevu >>>

Izjava DIC Legebitre v celoti >>>

Written By
More from Uredništvo

Nova, dvojna številka Narobe (29-30)

Izšla je nova, dvojna številka revije Narobe (29-30). Med drugim v njej...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja