Nostalgija nostalgije : RefleXenie

medium.nostalgija-nostalgije-reflexenie_0001

medium.nostalgija-nostalgije-reflexenie_0001fotografska razstava Nade Žgank

Otvoritev nocoj (5. 4. 2012) ob 20.30 v Španskih borcih/Galerija Internacionala

Razstava bo predstavila izbor fotografij iz lanskoletne produkcije Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana Pred-premiera ’11: Nostalgija Nostalgije in večera plesnih solov maturantov v letu 2011 – Reflexenie.

Obe predstavi sta zaključni produkciji šolskega leta 2010/11 in sta se tematsko navezovali na življenje in ustvarjalno pot plesalke, koreografinje in pedagoginje Ksenije Hribar. V Nostalgiji Nostalgije so dijakinje in dijaki umetniške gimnazije, smer sodobni ples in dramsko gledališka smer rekonstruirali dve Ksenijini predstavi: Alpsko sanjarjenje (1986) in Nostalgija (1987). V večeru solov RefleXenie pa so maturanke in maturantje predstavili kratka avtorska dela inspirirana z življenjem in delom Ksenije Hribar. Mentorica in umetniška vodja obeh večerov je bila Petra Pikalo.

Fotografinja Nada Žgank že več kot desetletje spremlja sodobni ples in druge performativne umetnosti.. To počne na različne načine: dokumentira kulturni kontekst, v katerem se dogaja ples, in izbira fotografsko perspektivo za beleženje ustvarjalnih procesov, predstav in teles, ki v predstavah nastopajo. Poleg sodobnega plesa in performativnih umetnosti njena fotografija sega na polje sodobnih godb in jazza, identitetnih kulturnih praks ter socialnega in političnega aktivizma.

Izbor samostojnih in skupinskih razstav: Katar o Rom, Galerija Stopnišče, 1993; Utrinki iz življenja Romov na slovenskem, Slovenski etnografski muzej, 1998, Tobak in kadilci, ISH, 2001; Foto (sp)ogledovanje ženskih mest, Cankarjev dom, 2002; Portreti aktivistk, Klub Monokel, 2004; Iskanje zvenenja, Cankarjev dom, 2004; 2XSOLO, Cankarjev dom, 2006; Podobe minevanja, Galerija Photon, 2007, Preobrazbe teles, Španski borci/Galerija Internacionala, 2011.

Foto: Nada Žgank

Vir: Spletna stran Španski borci >>>

Written By
More from Uredništvo

Geji in lezbijke za Gezi

Geji in lezbijke niso izjema na turških protestih. Policija počne s protestniki...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja